Δήμαρχος Ιωαννίνων… Ζητά παραιτήσεις στον ΦΟΔΣΑ

fodsa til

Εκτενής και έντονη ήταν η συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων σχετικά με τα τεκταινόμενα στην διαχείριση των απορριμμάτων και την αντιπαράθεση μεταξύ Αναγκαστικού Συνδέσμου και Περιφέρειας Ηπείρου.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος ζήτησε ουσιαστικά την παραίτηση της διοίκησης του Φορέα για τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει.

«Οι ευθύνες είναι πολλές και ανήκουν στο σύνολό τους στη διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου. Με τις ενέργειές της έχει οδηγήσει σε διάσπαση τους Δήμους της Ηπείρου και σε μία ανεπίτρεπτη κόντρα με την Περιφέρεια η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Δήμος μας είναι ο πιο συνεπής έναντι των υποχρεώσεών του προς τον Σύνδεσμο. Είναι αυτός που είχε προειδοποιήσει για τον κατήφορο του ΦΟΔΣΑ. Η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος και αυτό βιώνουμε τώρα» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Τόνισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει καταθέσει τους τελευταίους 18 μήνες σειρά προτάσεων στην διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο και μάλιστα στον κατάλληλο χρόνο.

«Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ δίχασε τους Δήμους, οδήγησε σε μετωπική αντιπαράθεση με την Περιφέρεια, έχει να επιδείξει ελάχιστο έργο και το κόστος λειτουργίας του είναι υψηλό. Τελικά αυτό που πληρώνουμε είναι μία καλή ΔΕΚΟ» ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα όταν οι άνθρωποι έχουν διάθεση για συζήτηση.

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια, ποιες είναι οι συμβάσεις, τι προβλέπουν, ποιες υποχρεώσεις απορρέουν από αυτές. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των δήμων, όμως η αντιπαράθεση με την Περιφέρεια δεν βοηθά. Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν ήμουν στη θέση της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ θα είχα παραιτηθεί. Δεν μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο για το οποίο αναδείχθηκε», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Ο Θωμάς Μπέγκας την τοποθέτησή του μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία του ΦΟΔΣΑ κοστίζει λιγότερο στο Δήμο Ιωαννιτών από ότι ο Νομαρχιακός Φορέας.

Υποστήριξε ότι το προσωπικό που απασχολεί ο Φορέας είναι το ελάχιστο και θα πρέπει να στελεχωθεί με περισσότερο προσωπικό.

Καταλόγισε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή συνολικά για την διαχείριση των απορριμμάτων και ζήτησε να γίνει πλήρης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Απαντώντας ο Δήμαρχος τόνισε ότι τα χρήματα που πληρώνει ο Δήμος είναι πολύ περισσότερα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ο διαγωνισμός που έκανε ο Δήμος Ιωαννιτών για την ανάθεση μέρους της αποκομιδής σε ιδιώτη δεν δεσμεύει την επόμενη δημοτική αρχή καθώς λήγει στο πρώτο εξάμηνο της θητείας ώστε να έχει το περιθώριο να οργανώσει το δικό της πλάνο. Ο διαγωνισμός ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, εγκρίθηκε από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτούς που ετοίμαζε ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος για τη λειτουργία των ΣΜΑ.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν για την διαχείριση απορριμμάτων όταν η ίδια ως αντιπεριφερειάρχης είχε την συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

«Αρμόδιοι για την διαχείριση είναι οι δήμοι και ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ. Ο νόμος προβλέπει εκχώρηση αρμοδιοτήτων για διάστημα που δεν είναι σε θέση να την ασκήσουν οι Φορείς. Ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από κάθε προγραμματική σύμβαση» ανέφερε η κ. Καλογιάννη η οποία καταλόγισε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για την διαχείριση σε τοπικό επίπεδο και για καθυστερήσεις σε έργα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι ο ΦΟΔΣΑ έχει στηθεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών της Ηπείρου. Υπάρχουν δυσκολίες. Η Περιφέρεια είχε αναλάβει ένα ρόλο εξ αιτίας της αδυναμίας των δήμων αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νάτσης ο οποίος υποστήριξε ακόμη την ανάγκη των δια ζώσης συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη αναφερόμενη στη διαχείριση των απορριμμάτων υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για αντιπαλότητα Αναγκαστικού Συνδέσμου και Περιφέρειας αλλά για αντιπαλότητα επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας υποστήριξε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να επιστρέψει στις δια ζώσης συνεδριάσεις. Επίσης αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα της ΔΕΥΑΙ καθώς και σε γενικότερα πολιτικά ζητήματα.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας αναφερόμενος στον ΦΟΔΣΑ ανέφερε ότι φτάσαμε στο τραγελαφικό να γίνονται αναθέσεις για το ίδιο αντικείμενο από δύο φορείς. «Ο Δήμος οφείλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών και εκεί αποσκοπούν όλες οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής» ανέφερε ο κ. Γκόντας.

Μέσα στο εκρηκτικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η προγραμματισμένη για την Τρίτη το μεσημέρι συνεδρίαση του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ