Δηλώσεις κι ανακοινώσεις για τα επεισόδια στα Γιάννινα

poreia ep1

Ανακοινώσεις κι αντιδράσεις από φορείς και οργανώσεις έρχονται την επομένη των επεισοδίων στα Γιάννινα.

Δημοτική Αρχή: Όχι σε νέο διχασμό

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει την βαθιά της θλίψη για τα επεισόδια που σημάδεψαν την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα.

Οι συνθήκες που βιώνουμε όλοι είναι εξαιρετικά δύσκολες. Απαιτούν σύμπνοια, συνεργασία και ομοψυχία ώστε όλοι μαζί να τις αντιμετωπίσουμε.

Η κοινωνία δοκιμάζεται από την πανδημία και οι αντοχές της μειώνονται. Στις κρίσιμες μέρες που διανύουμε οφείλουμε όλοι να σταθούμε με ψυχραιμία και σύνεση και να μην αφήσουμε χώρο σε νέους διχασμούς.

Ενότητα Πολιτών: Καταδικάζει την αστυνομική βία

Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες της αστυνομικής βίας κατά τη χθεσινή μέρα μνήμης του Πολυτεχνείου και στα Γιάννενα.

Φαίνεται δυστυχώς ότι η κυβέρνηση επιλέγει να προτρέπει τους πολίτες να αναλάβουν την «ατομική τους ευθύνη» κατά το δοκούν και όπως την εξυπηρετεί.

Γιατί είναι σίγουρο ότι η πλειοψηφία των πολιτών που τιμούν τη μνήμη του Πολυτεχνείου θα έδειχναν την αρμόζουσα ωριμότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες.

Αντ’ αυτού επέλεξε να δώσει υπεραρμοδιότητες στην Αστυνομία με τα γνωστά αποτελέσματα.

Πριν την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων, αυστηρά μέτρα υπήρχαν. Κάθε δημόσια συνάθροιση απαγορευόταν.

Η εξειδικευμένη απαγόρευση των συναθροίσεων γι’ αυτό το τετραήμερο προκαλεί εύλογα συνταγματικά ερωτήματα και είναι βαθιά αντιδημοκρατική.

Σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη την ενότητα και την αλληλεγγύη, η κυβέρνηση επέλεξε την πόλωση.

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλους διχασμούς.

Ως παράταξη ζητάμε να απελευθερωθούν όλοι οι συλληφθέντες και καλούμε την κυβέρνηση να εργαστεί προς την αποκατάσταση ενός κλίματος ηρεμίας στη χώρα.

Πολίτες για την Ανατροπή: Η πόλη βίωσε στιγμές από το παρελθόν

Η πόλη μας βίωσε στιγμές από το παρελθόν ή ίσως από ένα μέλλον που όλοι μας θα έχουμε ευθύνη αν επιτρέψουμε να έρθει, ως δυστοπική πραγματικότητα.

Tα νοσοκομεία της πόλης είναι στα όρια τους, τα σχολεία κλειστά με τηλεκπαίδευση γεμάτη προβλήματα, με οικογένειες που θα πρέπει να έχουν εξοπλισμό για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση, οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές και οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτούν δράση και εγρήγορση. Η απάντηση στα προβλήματα δεν είναι η ακραία καταστολή, δεν είναι η τρομοκρατία της αστυνομίας στην Σουλίου, στη Σπύρου Λάμπρου, στην Λαμπρίδη, στην Ναπ. Ζέρβα, στην Δωδώνης, στην Δόμπολη.

Η Ελληνική Αστυνομία χτες και στα Γιάννενα ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια. Σημάδια είχαν φανεί από τις προηγούμενες μέρες με την προκλητική συμπεριφορά προς πολίτες και κυρίως τους νέους.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η πόλη να ζήσει ξανά τις εποχές που ο χωροφύλακας είχε λόγο στην καθημερινότητά μας.

Καταγγέλλουμε με κάθε τρόπο την χτεσινή εκτροπή της τοπικής αστυνομίας που έφτασε να μαζέψει τριψήφιο αριθμό συμπολιτών μας στο ΑΤ. Οι χτεσινές διαδηλώσεις τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις απέναντι στην καταστρατήγηση ουσιαστικών συνταγματικών ελευθεριών του λαού μας. Η «τήρηση της νομιμότητας» και το «όλοι μαζί» αποδεικνύεται πρόφαση για την αποφυγή να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Η Δημοτική αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος οφείλει να διαμαρτυρηθεί για την αυθαιρεσία της αστυνομίας στην «πόλη του».

Λαϊκή Συσπείρωση: Το μένος του αστικού κράτους

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του Πολυτεχνείου ακούστηκαν και φέτος στο χώρο του Μνημείο Πεσόντων Ηρώων Πολυτεχνείου στην πόλη μας. Η υπόσχεση μας πως και φέτος θα είμαστε παρόντες, τηρήθηκε στο έπακρο.

 Αυτό φαίνεται να ενόχλησε το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς καταστολής που απρόκλητα επιτέθηκαν στην  συγκέντρωση που καλούσαν το Εργατικό Κέντρο, δεκάδες σωματεία και οργανώσεις, ξυλοκοπώντας αδιακρίτως με στόχο να διαλύσουν την συμβολική συγκέντρωση στην οποία τηρούνταν με αυστηρότητα, τα υγειονομικά μέτρα.

Το μένος του αστικού κράτους μεταφράστηκε συνολικά εχθές στην πόλη μας με 79 προσαγωγές, 23 συλλήψεις και δεκάδες τραυματίες και καλούμαστε όλοι να πάρουμε θέση.

                Πρώτη και κυριότερη η δημοτική αρχή που όλο αυτό τον καιρό δεν έχει αρθρώσει μισή κουβέντα για τα χάλια του συστήματος υγείας στην πόλη μας παρά το γεγονός ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Δεν έχει βγάλει άχνα για τις συνθήκες εργασίας στις μεγάλες επιχειρήσεις της πόλης που γέμισαν κρούσματα την πόλη και τα χωριά γύρω από το λεκανοπέδιο, για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων στις δημοτικές υπηρεσίες που τα κρούσματα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Έχει μετατραπεί στον πιο στενό σύμμαχο της κυβέρνησης της ΝΔ και του μεγάλου κεφαλαίου, στην πόλη.

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Ενοχλήθηκε το κράτος των εργοδοτών

«Η αποφασιστική στάση των σωματείων και ιδιαίτερα του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων ενόχλησε το κράτος των εργοδοτών και τις δυνάμεις καταστολής που χτύπησαν τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και των σωματείων με στόχο να τη διαλύσουν. Αντίθετα με τα πρωινά μέτρα της αστυνομίας που ήταν ανύπαρκτα και δεν γίνονταν κανένας έλεγχος, το απόγευμα η αστυνομία οργίασε στους ελέγχους και την καταστολή.

Καταδικάζουμε την απρόκλητη  επίθεση των δυνάμεων καταστολής που έστειλε 3 εργαζόμενους στο νοσοκομείο και προσήγαγε δεκάδες συναδέλφους, ακόμα και μια ανήλικη μαθήτρια.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης έπεσε στο  κενό. Έγινε κατάθεση στεφάνων και συγκέντρωση. Οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους και οι φοιτητικοί σύλλογοι (Φυσικού, Ι/Α, ΠΤΝ, ΒΕΤ, Ιατρικής) με όλα τα μέτρα προστασίας, (αποστάσεις – μάσκες) διαδήλωσαν απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα, ότι η απαγόρευση έγινε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αντί να θωρακίσουν τα νοσοκομεία, να πάρουν μέτρα προστασίας στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, στοιβάχτηκαν χιλιάδες αστυνομικοί σε όλη τη χώρα για να ξυλοφορτώσουν εργαζόμενους, να τους στοιβάξουν σε κελιά ελάχιστων τετραγωνικών.

Καταγγέλλουμε και καλούμε την ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων  να μην συγκαλύψει τον αυτοαποκαλούμενο Χρυσαυγίτη, εγκληματία – ναζί  αστυνομικό που απειλούσε τους προσαχθέντες εργάτες…»

ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: Καταδικάζει τον κυβερνητικό αυταρχισμό

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τον ανεξέλεγκτο κυβερνητικό αυταρχισμό που εκδηλώθηκε χθες στην επέτειο της 17ης Νοέμβρη, τόσο στην Αθήνα όσο και σε πολλές άλλες πόλεις μεταξύ των οποίων και στην πόλη μας. Με χρήση αναίτιας και ωμής αστυνομικής βίας, εκατοντάδες προσαγωγές, προπηλακισμούς ειρηνικών πολιτών, δημοσιογράφων, ακόμα και βουλευτών της Αριστεράς, και αφού είχαν προηγηθεί συνεχείς και πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές προκλήσεις όπως η αναστολή άρθρου του Συντάγματος, η απαγόρευση των συναθροίσεων πάνω από τρία άτομα, και η είσοδος δυνάμεων καταστολής από την κεντρική πύλη στον ιερό χώρο του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέφυγε στην προβοκάτσια και την χρήση ωμής και αναιτιολόγητης βίας για να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την ολοκληρωτική της αποτυχία στην αντιμετώπιση της πολλαπλής υγειονομικής, οικονομικής αλλά πλέον και θεσμικής κρίσης δημοκρατίας που οι πολιτικές της επέφεραν στη χώρα.

Στην πόλη μας, η εντελώς δυσανάλογη αστυνομική παρουσία θύμιζε πολεμικές συνθήκες – εναντίον ποιού εχθρού, άραγε…; Η βίαιη παρεμπόδιση πολιτών και οργανώσεων που ήθελαν να καταθέσουν στεφάνι και να αποτίσουν φόρο τιμής στο Μνημείο των Ηρώων Πολυτεχνείου ή ακόμη και απλών περαστικών, η απροκάλυπτη ωμή βία με αποτέλεσμα τραυματισμούς εναντίον των εστιακών φοιτητών που όλη η πόλη είδε στα βραδινά δελτία ειδήσεων, οι δεκάδες αναίτιες προσαγωγές και το γενικευμένο κλίμα τρομοκρατίας, ο ωμός αυταρχισμός που βίωσε χθες ολόκληρη η χώρα, δεν θυμίζουν σε τίποτε μια ευνομούμενη Ευρωπαϊκή χώρα, και είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αδυναμίας και απομόνωσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Χρυσοχοϊδη. Απομόνωση πρώτα από όλα μέσα στην κοινωνία που καταλαβαίνει πια ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη δημόσια υγεία ούτε για την οικονομική στήριξη που η χώρα και ο εργαζόμενος λαός χρειάζεται. Γιατί χθες ο μόνος που δεν τηρούσε τα υγειονομικά μέτρα ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις εντολές που είχε δώσει στην ελληνική αστυνομία.

Για όλη αυτή την παρέκκλιση από τις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου μιας ευνομούμενης πολιτείας, υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες σε κάθε επίπεδο, οι  οποίες ζητάμε να αποδοθούν άμεσα. Όμως η πρωταρχική και κύρια ευθύνη, είναι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θέλησε να καλύψει την παταγώδη αποτυχία της σε όλους τους τομείς, με ένα πανελλήνιο κρεσέντο ωμής βίας που μας επαναφέρει πίσω σε σκοτεινές εποχές. Και τις δικές της ευθύνες για αυτή την αντιδημοκρατική εκτροπή θα τις αποδώσει, αργά ή γρήγορα, ο δημοκρατικός Ελληνικός λαός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ