Δηλώσεις και ανακοινώσεις για το θάνατο του παπά- Θανάση

papa tanasis

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, οι παρατάξεις αποχαιρετούν τον παπά Θανάση, ο οποίος οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία.

Αφήνει πίσω του ένα μοναδικό και αξιοζήλευτο έργο, το οποίο αποτελεί και την παρακαταθήκη του.

Δήλωση Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη για την κοίμηση του Ιερομονάχου Αθανασίου Χατζή

Με οδύνη αποχαιρετούμε σήμερα τον Παπά- Θανάση Χατζή. Τον ιερωμένο που αφιέρωσε τη ζωή του στην παροχή βοήθειας και θαλπωρής σε άπορα παιδιά, σε αδύναμους συνανθρώπους μας καταστώντας «φάρο» Ορθοδοξίας, Εθελοντισμού και Παιδείας την Ιερά Μονή Δουραχάνης.

Με τον Παπα- Θανάση είχα την τύχη να μεγαλώσω στην ίδια γειτονιά και με τιμούσε με τη φιλία και την αγάπη του.  Από μικρός παρακολουθούσα τα «βήματά» του.  Αρχικά ως  λαϊκού,  στη συνέχεια ως διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη, με τελικό προορισμό του   την Ιερά Μονή Δουραχάνης. 

Εκεί για πολλές δεκαετίες έδωσε την ψυχή και όλες του τις δυνάμεις ώστε να τη μετατρέψει σε ένα κορυφαίο πνευματικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό ίδρυμα. Δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα ενέπνευσε όλα αυτά τα χρόνια πλήθος εθελοντών να συνδράμουν το πολύπλευρο έργο του που είχε επίκεντρο τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τα παιδιά, πολλά από τα οποία σήμερα είναι επιστήμονες και πάντα ευγνώμονα για τη στήριξή   που είχαν στη ζωή τους από τον Παπά- Θανάση.

Ο Παπά- Θανάσης αφήνει βαριά παρακαταθήκη, για τα πνευματικά του τέκνα, για την Αδελφότητα της Μονής, για όλους μας.

Είμαστε υπερήφανοι που τον γνωρίσαμε, που τον συναστραφήκαμε.

 Αιωνία του η μνήμη.

Ο Δήμος Ιωαννιτών

Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του ιερομόναχου Αθανάσιου Χατζή.

«Ο γνωστός σε όλους μας παπά- Θανάσης αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα. Το παράδειγμα που έχει ανάγκη η κοινωνία και η ορθοδοξία και δεν είναι άλλο από της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς αγάπης.

Στάθηκε ένας πραγματικός φάρος ελπίδας για εκατοντάδες παιδιά. Άνοιξε την αγκαλιά του και φρόντισε για την εκπαίδευση, τη μόρφωση και την κατάρτισή τους.

Δημιούργησε ένα ζωντανό κύτταρο στο Μοναστήρι της Δουραχάνης που πάντα θα τον θυμάται και θα τον ευγνωμονεί.

Ο θάνατος του παπά- Θανάση κάνει τον τόπο μας φτωχότερο.

Η «Ενότητα Πολιτών»

Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του παπα- Θανάση, ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην προσφορά και αποτελούσε πρότυπο για όλους μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μοναστήρι της Παναγίας της Ντουραχάνης είχε  παραχωρήθηκε στον πατέρα Αθανάσιο εγκαταλειμμένο. Εκείνος το «ανέστησε» με τα χέρια του, ενώ με τη δική αφοσίωση και το όραμά, «φύτρωσε» το «Ανθος», ένα Φιλανθρωπικό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το οικοτροφείο-καταφύγιο των αδυνάτων, ένα Δημοτικό Σχολείο και ένα Γυμνάσιο, που λειτουργούν με πολύ κόπο αλλά ισχυρή θέληση, σε χώρο δίπλα από τη μονή και προσφέρουν τη ζεστασιά και τη φροντίδα σε παιδιά, ηλικίας 6 έως 18 ετών.

Ο γέροντας της Ντουραχάνης, λιθαράκι λιθαράκι έχτισε αυτή τη μικρή, αλλά μεγάλη σε συμβολισμό, κοινωνία προσφοράς, εθελοντισμού και αγάπης.

Ταυτόχρονα, αποτελούσε τον πνευματικό καθοδηγητή για πολλούς πιστούς που τον συμβουλεύονταν.

Η απώλειά του αποτελεί πλήγμα για όλους μας.

Αιωνία η μνήμη του.”

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία

  Ένας επι γής Άγιος έφυγε απο την ζωή για το αιώνιο ταξίδι χθές βράδυ. Ο ιερομόναχος της ιεράς Μονής Ντουραχάνης, Παπαθανάσης, δεν είναι πια μαζί μας και στο εξής θα κατοικεί στον παράδεισο, αφού το επι γής έργο του ήταν αφιερωμένο στην προσφορά προς τον συνάνθρωπο εντελώς ανυστερόβουλα. Ο Σωτήριος Χατζής – Παπαθανάσης ήταν ο άνθρωπος που αφιέρωσε την ζωή του στο να ενισχύει τους αδύναμους, δημιουργώντας υποδομές τέτοιες,  ώστε  εκεί να βρίσκουν καταφύγιο όλων των ηλικιών άτομα. Εκτός απο το θρησκευτικό του σπουδαίο έργο, ακόμη σπουδαιότερο ήταν το κοινοφελές του έργο που έιχε να κάνει με την κοινωνική προσφορά εντελώς αθόρυβα προς αδύναμους, οι οποίοι έιχαν ακόμη και ανάγκες επιβίωσης. Δημιούργησε ο ίδιος τέτοιου είδους υποδομές, στις οποίες εκατοντάδες παιδιά βρήκαν την θαλπωρή, ενώ παράλληλα τους δίνονταν και τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  Ο ίδιος με τους συνεργάτες του, φρόντιζε για την ενίσχυση αδύναμων οικονομικά ανθρώπων ανεξαρτήτως προέλευσης, χωρίς να επιδιώκει την προβολή του έργου του. Σεμνός αλλά απολυτα δημιουργικός ήταν το συνώνυμο της άδολης προσφοράς και ειχε καταφέρει να γίνεται σεβαστός σε όλη την επικράτεια για όλη του την προσφορά προς κάθε κατεύθυνση. Η πόλη μας και όχι μόνο, οφείλει πολλά στο πέρασμα του από τον τόπο μας. Δίδαξε  αγάπη, ήθος, ευεργεσία, κάτι που αφήνει σαν στίγμα και παρακαταθήκη  σε όλους όσους θέλουν να ακουλουθήσουν την περπατησιά του. Το έργο του στέκει εκει στην άκρη της λίμνης, στους πρόποδες του Μητσικελίου  και θα θυμίζει τον ανθρωπο που  ανάλωσε την ζωή του στο θεάρεστο έργο της προσφοράς. Όλοι εμέις ευχαριστούμε τον δικό μας Παπαθανάση για την ύπαρξή του και τον κρατούμε στην μνήμη  μας. Καλό ταξίδι και καλό Παράδεισο.

Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα»

Η πόλη μας από χθες είναι φτωχότερη. Ένας καλός άνθρωπος, ένας πραγματικός πνευματικός πατέρας δεν είναι πια κοντά μας.

Η δημοτική παράταξη «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του παπα-Θανάση, ιερομονάχου της Μονής Ντουραχάνης, ο οποίος αποτέλεσε για τον τόπο μας φωτεινό παράδειγμα αλληλεγγύης και χριστιανικής αγάπης.

Με την κοινωνική του προφορά και το φιλανθρωπικό του έργο, κυρίως απέναντι σε απροστάτευτα παιδιά, κατόρθωσε να κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό όλης της κοινωνίας, διδάσκοντας σε όλους εμάς πως χριστιανική αγάπη είναι να βλέπεις το πρόσωπο του Χριστού στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους και απροστάτευτους. Η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή σ’ αυτήν την πόλη μέσω του έργου του, ένα έργο που όλοι εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε ακολουθώντας το παράδειγμά το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ