Δικογραφία «μαμούθ» για το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων

sintages

Μία σύλληψη που είχε γίνει σε χωριό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων πριν από 14 μήνες και η δικογραφία σε βάρος του για δωροληψία και παραβάσεις του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών άνοιξε τον δρόμο για την εξάρθρωση του κυκλώματος των ψευδών συνταγογραφήσεων που είχε πλοκάμια σε όλη τη χώρα.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε συλληφθεί από τις Εσωτερικές Υποθέσεις ο συγκεκριμένος γενικός γιατρός σε χωριό της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες, από το 2015, ο γιατρός συνεργαζόταν με άτομα τα οποία είναι εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών και συνταγογραφούσε συγκεκριμένα γενόσημα φάρμακα, συμφερόντων των εταιρειών αυτών, με το αζημίωτο.

Κατά την εξέτασή του, ο ίδιος φέρεται να αποκάλυψε τα στοιχεία συγκεκριμένων υπαλλήλων με τους οποίους είχε συνεργαστεί, ενώ κατονόμασε και τρεις εταιρείες, μία εκ των οποίων εμπλέκεται σε αυτή την περίπτωση.

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι μεταξύ μελών του κυκλώματος που πραγματοποιούσε κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις ζημιώνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Οι διάλογοι περιλαμβάνονται στη δικογραφία των 3.370 σελίδων που σχηματίστηκε εις βάρος των μελών του κυκλώματος και διαβιβάστηκε στον ανακριτή Θεσσαλονίκης, μαζί με τους 13 συλληφθέντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στελέχη φαρμακευτικής εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος.

Στο κύκλωμα, εκτός των 13 συλληφθέντων, εμπλέκονται ακόμη 173 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 113 είναι γιατροί ενώ 40 από αυτούς υπηρετούν σε κέντρα Υγείας 16 νομών και ακόμη 15 σε νοσοκομεία.

Μάλιστα, ακόμη δέκα φαρμακοποιοί και στελέχη τριών φαρμακευτικών εταιρειών κατηγορούνται στη δικογραφία που σχηματίστηκε.

Το κύκλωμα διακινούσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέσω ΚΤΕΛ σε δέματα που περιείχαν δεσμίδες χαρτονομισμάτων των πενήντα ευρώ, για να παραδοθούν κάθε μήνα σε γιατρούς που συνταγογραφούσαν παράνομα σε ΑΜΚΑ ανυποψίαστων ασθενών, μεταξύ των οποίων και δεκάδες Ρομά.

Οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας, έχουν καταγράψει δεκάδες μεταφορές χρημάτων από την Αθήνα στην περιφέρεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ