Δικαστικό μπλόκο στο διαγωνισμό για τη μεταφορά του υπολείμματος

asa-leitourgia5

Οι περιπέτειες στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν έχουν τέλος για την Ήπειρο. Περιπέτειες που καταγράφονται τα τελευταία δύο χρόνια για θέματα που μπορεί να είναι δυσνόητα για την πλειοψηφία των πολιτών αλλά είναι και εξαιρετικά σοβαρά.

Πριν από λίγα 24ωρα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχώρησε σε διαπιστωτική πράξη ώστε το εργοστάσιο απορριμμάτων να περάσει στη δικαιοδοσία του ΦΟΔΣΑ. Η εξέλιξη αυτή ήρθε από την νομοθετική πρωτοβουλία και την ψήφιση σχετικού άρθρου στις αρχές του καλοκαιριού που στην ουσία αποτελούσε κυβερνητική παρέμβαση με σκοπό να μπει τέλος στην αντιπαράθεση μεταξύ του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Με την παρέμβαση αυτή και τη νομοθετική πρωτοβουλία όλες οι αρμοδιότητες που ασκούσε η Περιφέρεια στο πλαίσιο συμβάσεων που είχε υπογράψει μεταφέρονται αυτόματα στον ΦΟΔΣΑ.

Τώρα έρχεται μία ακόμη εξέλιξη που αφορά στον διαγωνισμό για την μεταφορά του υπολείμματος από την μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολείμματος.

Η μεταφορά του υπολείμματος καθ’ υπόδειξη της Περιφέρειας έγινε για αρκετούς μήνες από τον ΦΟΔΣΑ. Στη συνέχεια όμως η Περιφέρεια πήρε πίσω την αρμοδιότητα και αποφάσισε να παράσχει η ίδια μέσω διαγωνισμών και αναθέσεων την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Ο διεθνής διαγωνισμός που έχει προκηρύξει από τον Μάιο και αφού πέρασε από σαράντα κύματα, τώρα παγώνει με προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου.

Στο Διοικητικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ιδιωτικός φορέας- εταιρεία επιδιώκοντας την αναστολή εκτέλεσης/ ακύρωση της απόφασης της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων με την οποία είχε απορριφθεί η προδικαστική της προσφυγή.

Η εταιρεία στρεφόταν κατά της διακήρυξης για τον ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό της Περιφέρειας, της συγγραφής υποχρεώσεων και της παροχής των αναγκαίων οχημάτων μεταφοράς.

Το Διοικητικό Εφετείο, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Ουσιαστικά παγώνει κάθε διαγωνιστική διαδικασία για την μεταφορά του υπολείμματος και αναστέλλει την διενέργεια κάθε περαιτέρω πράξης του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού της Περιφέρειας για την επιλογή αναδόχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ