Διήμερο λουκέτο στους Δήμους

DHMARXOIΠανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους αιρετούς 

Με αναστολή της λειτουργίας των δήμων την Τετάρτη, 12 και την Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου αντιδρούν οι δήμοι της χώρας στις επιπλέον περικοπές στην χρηματοδότησή τους, κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου για ολοκληρωτική κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης.

Η απόφαση ελήφθη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στη διάρκεια των διήμερων κινητοποιήσεων της Αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθεί:

•Την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου θα γίνει πανελλαδική συγκέντρωση στη Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.00 π.μ., πορεία και συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.

•Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου θα γίνει συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με το Προεδρείο της Βουλής, στη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης θα το ενημερώσει για την οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας, ενώ αναμένεται να καθοριστεί κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ.

Η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 30% – που ήδη είναι μειωμένες κατά 60% την τριετία 2009-2012 – επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο εγκαίρως είχε προειδοποιήσει η Αυτοδιοίκηση, δηλαδή την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και την ακύρωση του κοινωνικού τους ρόλου.

Οι νέες μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση απειλούν όλες τις υπηρεσίες της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης,(παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΑΠΗ, κ.α.), τις υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος, τη συντήρηση των σχολείων, παιδικών χαρών, πλατειών, τις υποδομές και τις δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού.

Επιπλέον οδηγούν τους δήμους σε αδυναμία πληρωμών των εργαζομένων και σε αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών τους.

«Οι δήμαρχοι γνωρίζουμε πολύ καλά την άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει πολύ περισσότερο από κάθε άλλο Υπουργείο ή Δημόσιο Φορέα στην εξοικονόμηση χρημάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Από το 2009 η μείωση της κρατικής επιχορήγησης φτάνει το 60%.

Από 1/1/2011 οι Δήμοι έχουν μειωθεί από 1034 σε 325, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα από 5.880 σε 1138, οι αμοιβές των αιρετών κατά 54% καθώς και πολλές άλλες ακόμη μειώσεις που έχουν επιβληθεί και οδήγησαν σε πολύ σημαντικές περικοπές δαπανών.

Μειώσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έχουν προηγούμενο σε κανένα Υπουργείο ή Οργανισμό ή Φορέα του Δημοσίου.

Εάν αυτό είχε γίνει στο σύνολο του Κράτους, η γενική κατάσταση της χώρας θα ήταν καλύτερη και δεν θα υπήρχε η ανάγκη για πρόσθετα επώδυνα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ