Διεργασίες ψηφοδελτίων και σενάρια εδρών..

ekloges_psifos

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έκλεισε την αυλαία των εσωκομματικών διαδικασιών που κυριάρχησαν τον Μάιο, σε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.

Τα τρία μεγάλα κόμματα έχουν βάλει μπροστά τις προεκλογικές μηχανές και έχουν θέσει σε ετοιμότητα τους μηχανισμούς τους.

Ο Πρωθυπουργός μπορεί να διαμηνύει στους Υπουργούς του ότι οι εκλογές θα γίνουν σε έναν χρόνο και άρα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν, ωστόσο τα σενάρια που θέλουν προσφυγή στις κάλπες προς τα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις 2 Οκτωβρίου γίνονται όλο και πιο έντονα και αποκτούν περισσότερες βάσεις.

Σε κάθε περίπτωση η προεκλογική αυλαία έχει ανοίξει. Για μία αναμέτρηση που θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής και θα φέρει τεράστια διαφορά στην κατανομή εδρών.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν εκλογικές περιφέρειες πενταεδρικές όπως των Ιωαννίνων αλλά και τριεδρικές όπως η Άρτα ενώ οι διεδρικές Πρέβεζας και Θεσπρωτία είναι και οι πιο ισορροπημένες.

Η απλή αναλογική είναι αδύνατο να δώσει τέσσερις έδρες στο Νομό Ιωαννίνων στο πρώτο κόμμα, όπως συνέβη το 2019. Και μπορεί σενάρια να έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται όμως είναι εξαιρετικά πρόωρο και η κατανομή εδρών είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.

Το πρώτο ζητούμενο για τα κόμματα είναι η συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Για τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να μην υπάρχουν πολλά κενά, όμως τα νέα πρόσωπα που μπορούν να δώσουν άλλη δυναμική και να προσθέσουν ψήφους είναι ένα μεγάλο ζητούμενο.

Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς την βάση για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων θα αποτελέσουν αυτά του 2019 με έντονες όμως πινελιές διεύρυνσης.

Το ΠΑΣΟΚ μετά τις μεγάλες δημοσκοπικές ανάσες που πήρε δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των τελευταίων ετών. Υπάρχει μία πλειάδα στελεχών έτοιμων να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια και φυσικά εξακολουθεί να διαθέτει πολύ σημαντικές δεξαμενές στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα διαθέτει μόνο μία έδρα στην Ήπειρο –στο Νομό Άρτας- και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι με την απλή αναλογική αυτές θα αυξηθούν. Μία από τις πέντε έδρες του Νομού Ιωαννίνων είναι πολύ πιθανό να κερδηθεί από το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη μετά μάλιστα από αρκετά χρόνια.

Ονοματολογία είναι εξαιρετικά πρόωρη δεν αποκλείεται όμως το αμέσως επόμενο διάστημα να δούμε ανακοινώσεις.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ