Διεπαγγελματική φέτας  εναντίον Υπουργείου .. Όλα τα ξέρουν αλλά κάνουν πως δεν ξέρουν..

feta n

Τα κακώς κείμενα στον κλάδο των γαλακτοκομικών, ειδικά του «λευκού χρυσού» αναδεικνύει με αιχμηρή της επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ιδρύθηκε μόλις πριν τρία χρόνια, επί Πρωθυπουργίας Κυρ. Μητσοτάκη μετά από πολυετείς αγώνες για το αυτονόητο, προκειμένου δηλαδή και η χώρα μας να αποκτήσει Διεπαγγελματική Οργάνωση για προϊόντα ΠΟΠ, όπως έχουν άλλες χώρες εδώ και 50 χρόνια, όπως για παράδειγμα η Ιταλία για την παρμεζάνα, η Γαλλία για το ροκφόρ και άλλες.

Τρία χρόνια μετά κατατίθεται σε δημόσια διαβούλευση νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου για το Ενιαίο Ρυθμιστικό Πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία αγνοεί πλήρως την Διεπαγγελματική με αποτέλεσμα το Διοικητικό της Συμβούλιο να μιλά για «διακοσμητικό στοιχείο».

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Περιέργως η ως άνω πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ αγνόησε παντελώς την ύπαρξη, τις προτάσεις και τον ρόλο της Ε.Δ.Ο.Φ καθώς δεν εισακούστηκε, απολύτως καμία, από τις προτάσεις μας, λες και οι συναντήσεις μας με τον Υπουργό γίνονταν για κοινωνικούς λόγους.

Εξίσου αξιοπερίεργο είναι, ότι ένας νευραλγικός κλάδος όπως ο δικός μας κόπτεται για αυτοέλεγχο και κυρώσεις και το Υπουργείο αντί να στέκεται στο πλευρό μας σφυρίζει αδιάφορα. Η Ε.Δ.Ο.Φ είναι αντίθετη στην αψυχολόγητη πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ να περάσει προς ψήφιση ένα ανούσιο νομοσχέδιο, κατά το οποίο επιχειρείται μια δήθεν νομοθετική μεταρρύθμιση, η οποία, εντέλει, αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πρόκειται να λύσει.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πολυφωνία και η, από διάφορους Φορείς, παράλληλη συναρμοδιότητα δημιουργεί στρεβλή λειτουργία στη δημόσια διοίκηση του Οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και σε συνδυασμό με την έλλειψη γενικότερου συντονισμού, παρέχει την ευχέρεια σε άλλες Υπηρεσίες και Φορείς να αναπτύσσουν εμβόλιμες δράσεις στον τομέα των τροφίμων.

Η ΕΔΟΦ είναι υπέρ του να γίνει νομοθετική μεν μεταρρύθμιση αλλά προς την κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν ζητήματα ελέγχου, με ταχύτητα και δυναμισμό, σε όφελος των κτηνοτρόφων, των επιχειρήσεων, των καταναλωτών. Για να γίνει αυτό στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων απαιτείται ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου από ΕΝΑ φορέα. Να αντιληφθούμε ότι αυτά που μπορούν να ελεγχθούν και να βγουν συμπεράσματα εκ του ελέγχου σε μισή ώρα, το Υπουργείο τα παραδίδει σε ένα δαιδαλώδες σύστημα που χρονοτριβεί απάντηση-πόρισμα.

Επιβάλλονται ποινές σε παραβάτες, που παραμένουν «σκελετοί» δεκαετιών στα συρτάρια του Υπουργείου. Σε αυτές προστίθενται πρόστιμα τα οποία δεν εισπράττονται ποτέ. Μια διαρκής ατιμωρησία που ενθαρρύνει τη συνέχιση της ανομίας.

Επίσης θα πρέπει οριστικά να διασφαλιστεί η ανταποδοτικότητα των τελών που καταβάλλονται από μεταποιητές και κτηνοτρόφους και τα οποία μέχρι σήμερα διαχειρίζεται ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε δραστηριότητες μη ανταποδοτικές για τον τομέα μας.

Απαιτούμε λοιπόν εδώ και 3 χρόνια την επιστροφή Μέρους των χρημάτων «μας» (45 εκατομμύρια ευρώ, παρκαρισμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος) προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Διεπαγγελματική ώστε να δύναται να υλοποιήσει τους σκοπούς για τους οποίους συστάθηκε.

Ποιος θα τα διαχειριστεί καλύτερα από εμάς τους ίδιους; Με ποιο δικαίωμα τα παρακρατείτε και μας εμπαίζετε ενώ είναι από την γέννησή τους ανταποδοτική εισφορά και όχι φόρος;

Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα, κάτι το οποίο έκανε σημαία η Κυβέρνηση αλλά εν τη πράξει, τουλάχιστον εμείς, στα αυτονόητα που διεκδικούμε δεν είδαμε τη μεταρρύθμιση που απαιτείται, ούτε αποτελέσματα εκ της συνεργασίας μας με τους εκάστοτε Υπουργούς που θα έπρεπε να είναι σύμμαχοί μας, λαμβάνοντας γνώση από τη γνώση μας, ώστε να αξιωθούμε αποτελεσμάτων.

Αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της Φέτας, του σημαντικότερου εθνικού εξαγώγιμου προϊόντος, το οποίο συνεχώς φθίνει όπως και η κτηνοτροφία μας.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ