Διέξοδος στο προσφυγικό μέσω Αλβανίας;…

Χωρίς απτά αποτελέσματα έληξε η συνάντηση των 16 ηγετών της ΕΕ που είχε στο επίκεντρό της την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Την ίδια ώρα δημοσίευμα της Deutsche Welle φέρει στο προσκήνιο το σενάριο να γίνει η Αλβανία τόπος μαζικής καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει άμεσες συνέπειες για την Ήπειρο, η οποία θα μετατραπεί ουσιαστικά σε διάδρομο προς την γείτονα χώρα. Ήδη το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται κινήσεις προσφύγων και μεταναστών προς την γείτονα, γεγονός που υποχρεώνει την Αστυνομία να βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή.

Η μίνι σύνοδος των ηγετών της Ευρωπαικής Ένωσης, αναγνώρισε αφενός το πρόβλημα, όμως δεν κατέληξε σε αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ θα εργαστούν τις επόμενες ημέρες και ως τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, για να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν, ότι η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό χάσμα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για το Ταμείο για την Αφρική, καθώς επίσης να αρχίσει να εκταμιεύεται το δεύτερο πακέτο, ύψους 3 δισ. ευρώ, προς την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, υπάρχει σύγκλιση απόψεων στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Frontex και να γίνει μια πραγματική συνοριοφυλακή.

Παράλληλα, πολλοί συμφωνούν με την ιδέα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Ασυλο, EASO , να γίνει ένας πραγματικός ευρωπαϊκός οργανισμός που θα αναλαμβάνει τις αιτήσεις για το άσυλο στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «πλατφόρμες» υποδοχής μεταναστών, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι είναι μια ιδέα που βρίσκεται υπό συζήτηση.

Υπάρχουν δύο προτάσεις. Πρώτον, να δημιουργηθούν πλατφόρμες τύπου «hotspots» σε χώρες εκτός της ΕΕ, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και μεταναστών που δικαιούνται χορήγηση ασύλου. Δεύτερον, η Γαλλο-Ισπανική πρόταση, να αναλάβει δηλαδή η ΕΕ τη λειτουργία των hotspots στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση για το άσυλο μετατίθεται για το Σεπτέμβριο ενώ για όλα τα υπόλοιπα αναμένεται συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ