Διάβημα της Ελλάδας και κοινή αντι-Navtex με την Κύπρο

navtex

Με NAVTEX αλλά και με διάβημα απαντά η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τις ανακοινώσεις της Άγκυρας για έρευνες σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Η Αθήνα προχωρά με προσεκτικά αλλά αποφασιστικά βήματα για να αντιμετωπίσει την επιθετική τακτική της Άγκυρας, συμβαδίζοντας με τους συμμάχους της στην ευρύτερη περιοχή.

Έτσι, σε απάντηση της τουρκικής Navtex αλλά και των όσων ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, Ελλάδα και Κύπρος εξέδωσαν κοινή αντι-Navtex.

Σημειώνεται πως σήμερα Τετάρτη και λίγη ώρα πριν την κοινή αντι-Navtex, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με μια προκλητική ανακοίνωσή του απαντούσε στην έντονη αντίδραση της Ελλάδας για τη navtex της Αγκυρας για σεισμικές έρευνες στην περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η περιοχή είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, όπως έχει δηλωθεί στον ΟΗΕ και όπως έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία πετρελαίου.

Ακόμη, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις αναφορικά με το Καστελόριζο, που , όπως λέει, δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις.

Επαναλαμβάνει μάλιστα ότι το Καστελόριζο είναι 580 χλμ μακριά από την ηπειρωτική χώρα και μόλις δύο χλμ από τα τουρκικά παράλια.

Και καταλήγει ότι η Τουρκία “για άλλη μια φορά επαναλαμβάνει το κάλεσμά της για διάλογο, αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της”.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ