Διασκέδαση και συναθροίσεις οι εστίες μετάδοσης

bar pota

Οι συναθροίσεις και η διασκέδαση αποτελούν τις εστίες μετάδοσης της πανδημίας. Αυτό υπογράμμισε στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς καθώς στο συμπέρασμα οδηγούν τα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τις ιχνηλατήσεις.

«Δεν στοχοποιούμε επιχειρήσεις, όμως είναι ξεκάθαρο ότι η διασκέδαση θα πρέπει να γίνεται με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με τους όρους και τους κανόνες που ισχύουν» υπογράμμισε.

Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 26 χρόνια. Το 80% των κρουσμάτων είναι ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.

Ωστόσο παρατηρείται σημαντική διασπορά της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία και αυξητική τάση στο σύνολο των κοινοτήτων της χώρας. Όπως είναι σαφές οι νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη στο περιβάλλον τους. Επίσης αρκετές συρροές σημειώνονται σε εργασιακούς χώρες.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται υποεκτιμά τον πραγματικό, όπως φαίνεται και από την αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων. Σαφής είναι η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και επομένως ο ιός θα μεταδοθεί πρωτίστως στους ανεμβολίαστους. Ευτυχές είναι ότι δεν βλέπουμε αύξηση στους άνω των 65 ετών. Όμως η σημαντική αύξηση στους άνω των 40 ετών χρειάζεται προσοχή γιατί ενδέχεται να νοσήσουν βαριά.

Συνολικά η αύξηση της θετικότητας δείχνει την έξαρση της πανδημίας και η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα φέρνει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ