Διακοπές ρεύματος για απλήρωτους λογαριασμούς

DEH MPLAK AOYT

Την ώρα που οι λογαριασμοί ρεύματος συνεχίζουν να έρχονται φουσκωμένοι, τινάζοντας στον αέρα οικογενειακούς προϋπολογισμούς, εκατοντάδες είναι εκείνοι που από Τετάρτη 27 Απριλίου θα έρθουν αντιμέτωποι με διακοπές ρεύματος λόγω αδυναμίας πληρωμής,

Όπως ανέφερς ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, μιλώντας στο OPEN, υπήρξε μία περίοδος χάριτος τις ημέρες του Πάσχα,από αύριο όμως, θα αρχίσουν να εκτελούνται ξανά οι εντολές των παρόχων ενέργειας να κόβεται το ρεύμα για απλήρωτους λογαριασμούς.

Καθημερινά δίνονται πάνω από 500 εντολές για διακοπές ρεύματος, έκανε γνωστό επίσης ο κ. Μανιάτης  Μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά υπάρχει πρόβλεψη  να μην  κόβεται το ρεύμα. Ωστόσο,η εκτίναξη των λογαριασμών ουσιαστικά έχει καταστήσει στην πράξη μεγάλο αριθμό νοικοκυριών «ευάλωτα», χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η πληγή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην -δυσνόητη για τους πολίτες- ρήτρα αναπροσαρμογής που εφαρμόστηκε από το καλοκαίρι του 2021. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν  ότι η ρήτρα   «κρύβει» αύξηση τουλάχιστον 30% την ώρα που ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υποστήριζε ότι η αύξηση θα κυμανθεί από 1 έως 2 ευρώ.

Σε πολλούς λογαριασμούς, η ρήτρα είναι υπερ πολλαπλάσια του ποσού που χρεώνεται για κατανάλωση ρεύματος.

Διακανονισμοί

Παράλληλα οι μεγάλοι ιδιωτικοί πάροχοι κάνουν διακανονισμούς από τρεις έως πέντε μηνιαίες δόσεις, ενώ η ΔΕΗ εφαρμόζει το πρόγραμμα ρύθμισης μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις, ωστόσο πρώτα δίνεται προκαταβολή.

Συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ, ο διακανονισμός γίνεται σε οκτώ δόσεις για οφειλές από 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ για οφειλές ποσών πάνω από 3.000 ευρώ γίνεται έως 18 ή 24 δόσεις.

Μαζικές αγωγές 

Από την μεριά του ο δικηγόρος του ΙΝ.ΚΑ., Αλ. Αλεξόπουλος, της οργάνωσης καταναλωτών που έχει αναλάβει πρωτοβουλία για μαζική αγωγή στην οποία μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 1.000 πολίτες, έκανε λόγο για ληστρική ρήτρα.

Τέλος ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, αναφέρθηκε στο μπαράζ αγωγών από τους δικηγορικούς συλλόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ