Διαφωνίες για τις διακομιδές και ώρα αποφάσεων…

panepistimiako ioanninon

Σε γόρδιο δεσμό εξελίχθηκε για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων η διακομιδή ασθενών σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα και ειδικά των βαρέως πασχόντων, όπως συμβαίνει με τα περιστατικά από το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Οι διακομιδές τέτοιων περιστατικών δεν είναι καθημερινές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Το αντίθετο μάλιστα… Είναι ελάχιστες στη διάρκεια του έτους.

Το θέμα που έχει προκύψει ανέδειξε τις τελευταίες ημέρες το Epiruspost και υπήρξε η δημόσια τοποθέτηση από τον Διευθυντή της ΜΕΘ Βασίλη Κουλούρα.

Γιατροί της ΜΕΘ άλλωστε ήταν αυτοί που προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων προσβάλλοντας το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών διακομιδών το οποίο είχε εγκριθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου και ζητώντας την εφαρμογή του νόμου που δίνει την δυνατότητα να ενταχθούν στα μηνιαία προγράμματα διακομιδών εφημεριών για διανοσοκομειακές διακομιδές γιατροί οποιασδήποτε ειδικότητας ή ειδικευόμενοι γιατροί που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες ειδικότητας και όχι μόνο γιατροί ΜΕΘ, αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι.

Ο τρόπος των διακομιδών έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων καθώς ναι μεν οι γιατροί της ΜΕΘ ζητούν την πιστή εφαρμογή του νόμου αφετέρου δε άλλοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο για τους ασθενείς.

Στη διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά και στην κοινή γνώμη πλέον είναι γνωστή η αντίδραση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Καθηγητή Αναστάσιου Κορομπίλια ο οποίος έχει τοποθετηθεί και εγγράφως τονίζοντας ότι οι διακομιδές θα πρέπει να ανατεθούν σε γιατρούς της μονάδας εντατικής θεραπείας, αναισθησιολόγους και επιπλέον εφόσον υπάρχουν σε γιατρούς με εγνωσμένη εμπειρία στη διαχείριση διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών.

Η εφαρμογή του άρθρου που θέσπισε πριν λίγους μήνες το Υπουργείο Υγείας βρίσκει αντίθετη την πανελλήνια ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών καθώς και την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.

Σε ότι αφορά την δημόσια τοποθέτηση του Διευθυντή της ΜΕΘ Βασίλη Κουλούρα, σημειώνεται ότι το έργο που έγινε στο διάστημα της πανδημίας σαφώς αναγνωρίζεται. Όμως δεν ήταν μόνο η ΜΕΘ που έδωσε την μάχη αυτή… Ήταν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, οι Μονάδες Λοιμωδών, οι Αναισθησιολόγοι, οι Πνευμονολόγοι και εν τέλει το σύνολο του νοσοκομείου με το ανθρώπινο δυναμικό του.

Το θέμα των διακομιδών ασθενών δεν μπορεί να μπαίνει σε καμιά ζυγαριά που θα μετράει ποιοι δούλεψαν περισσότερο και ποιοι λιγότερο στους μήνες της πανδημίας.

Είναι από μόνο του διαφορετικό και εξαιρετικό σοβαρό. Και προφανώς οι εφημερίες στις διακομιδές δεν μπορούν να ορίζονται από έναν δικαστή…

Είναι υπόθεση του ίδιου του νοσοκομείου και της διοίκησής του η οποία θα πάρει και τις αποφάσεις της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ