Διαφωνίες για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο

BOYLH_SAMARASΤη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο επανέλαβε ο Ευ.Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, λέγοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μία «αρνητική εμπειρία» με την εφεδρεία. Κατηγορηματικά αντίθετος με την εργασιακή εφεδρεία εμφανίστηκε και ο Φ.Κουβέλης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν θα συμφωνήσει «με ένα φιάσκο». Αναζητούνται «οι καλύτερες λύσεις», περιορίστηκε να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Βγαίνοντας από τη σύσκεψη το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο λέγοντας «πως η δέσμευση ισχύει απολύτως».

«Είχαμε μία αρνητική εμπειρία με την εργασιακή εφεδρεία» είπε ο Ευ.Βενιζέλος. «Ήταν μία αναγκαστική κατάσταση που δεν ήταν ποτέ επιθυμία της κυβέρνησης» σημείωσε.

Τη ρητή αντίθεση της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε από την πλευρά του ο Φ.Κουβέλης: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας» είπε μετά τη σύσκεψη, λέγοντας πως «όχι μόνο δεν δημιουργεί δημοσιονομικό όφελος αλλά σπρώχνει και συμπολίτες μας στην ανεργία».

«Αποδείχθηκε, στο βαθμό που εφαρμόστηκε, πως ήταν ένα φιάσκο, και δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο» είπε χαρακτηριστικά ο Φ.Κουβέλης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς για την έργασιακή εφεδρεία, είπε: «Τα εξετάζουμε όλα. Πρέπει να βγάλουμε 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Και θα τα βγάλουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη υπήρξε σύγκρουση του κ. Κουβέλη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τον τρόπο που δίνονται στη δημοσιότητα τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και ειδικότερα για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας.

«Από που προέκυψε το θέμα της εφεδρείας; Δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία!», φέρεται να είπε με αυστηρό ύφος ο κ. Κουβέλης στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος βρέθηκε σε αμηχανία και δεν απάντησε. Μάλιστα προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν παρενέβη ο πρωθυπουργός υπέρ του κ. Στουρνάρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει πως αναζητούνται οι «καλύτερες λύσεις». Ο πρωθυπουργός, ανέφερε, θα ενημερωθεί στις 16:00 την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

* Σχολιάζοντας διαρροές σύμφωνα με τις οποίες τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2016 θα είναι υφεσιακά, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπενθύμιζαν ότι: «και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβελης συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθούν οπωσδήποτε τα 11,5 δισ. ευρώ».

Το ζήτημα των ναυπηγείων

Στη διάσκεψη συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα των ναυπηγείων και αποφασίστηκε, όπως ανέφερε αργότερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αποφασίστηκε άμεσα να οριστεί συντονιστής υψηλού επιπέδου για το χειρισμό του θέματος και συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων.

«Αποφασίσαμε από τις συζητήσεις να περάσουμε στην πράξη» είπε ο υπουργός, έχοντας σημειώσει νωρίτερα ως «οξύμωρο» το ότι «ενώ έχουμε το μεγαλύτερο στόχο, κινδυνεύουμε να κλείσουν όλα τα ναυπηγεία». Η επιλογή του προσώπου για τον συντονισμό θα γίνει άμεσα, σύμφωνα με τον Κ.Χατζηδάκη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αναφέρει πως θα συνεχιστεί η πολιτική που έχει ακολουθηθεί με στόχο τη διάσωση της ναυπηγικής βιομηχανίας, την προώθηση των προγραμμάτων του Ναυτικού και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Αντιδράσεις των κομμάτων

«Η παράσταση με τον τίτλο “επαναδιαπραγμάτευση, αποδέσμευση, απαγκίστρωση” έχει λάβει και επίσημα τέλος, ήδη πριν καν αρχίσει» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι απόλυτα ταυτισμένη με τα νέα μέτρα και τις ιδιωτικοποίσεις και ότι «κινείται στις ράγες της άδικης, αναποτελεσματικής και καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου».

Τονίζει, επίσης, ότι η επιλογή της κυβέρνησης να βάλει «γενικό πωλητήριο» στη δημόσια περιουσία – και μάλιστα με “fast track” διαδικασίες – αφαιρεί από την ελληνική οικονομία κρίσιμα εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και σε συνδυασμό με τα μέτρα -σοκ των 1,5 δισ. ευρώ που επιτείνουν την ύφεση και αυξάνουν την ανεργία, επισφραγίζει το έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προωθεί τις αποκρατικοποιήσεις και τα οικονομικά μέτρα εντός Αυγούστου, επειδή «ίσως νομίζουν ότι μπορούν να πιάσουν τους Έλληνες στη θερινή ραστώνη».

«Ενώ η καταιγίδα των οικονομικών μέτρων έχει αποφασιστεί και απλά ψάχνουν τρόπο να τα “σερβίρουν”, οι κκ Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης ετοιμάζουν μήνα Αύγουστο αποκρατικοποιήσεις εξπρές, σε τιμές όσο-όσο, με τα έσοδα να πηγαίνουν στην αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων των δανειστών μας» προσθέτουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ