Δεσμεύσεις Πέτσα για λύσεις στα θεσμικά και προώθηση έργων

petsas ioannina

Ο Νομός Ιωαννίνων ήταν ο πρώτος σταθμός του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα από την ανάληψη των καθηκόντων του και οι φορείς της περιοχής οι πρώτοι με τους οποίους εγκαινίασε τη συνεργασία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός στις συναντήσεις που είχε έδειξε απόλυτος γνώστης των προβλημάτων της περιοχής αλλά και πρόθυμος να δρομολογήσει άμεσες λύσεις.

Ο Υπουργός είχε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και με την ΠΕΔ Ηπείρου.

Στην ΠεριφέρειαEpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • petsas perifereia

Θεσμικά, αλλά και τρέχοντα ζητήματα συζητήθηκαν κατά τη σημερινή επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και στη συνάντηση που ακολούθησε με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Αν. Υπουργό και για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την πρόσφατη κακοκαιρία, τους πρόσθετους πόρους που απαιτούνται, ενώ επανέλαβε το διαχρονικό αίτημά του για αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών και φορέων.

Μετά τη συνάντηση- στην οποία παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Κων. Σιαράβας, Αγνή Νάκου- Δασούλα, Οδυσσέας Πότσης, Σταυρούλα Μπραϊμη- Μπότση και ο Εκτελεστικός Γραμματέας Δημ. Σιώλος,- ακολούθησαν δηλώσεις.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων,  ανέφερε:

«Καλωσορίσαμε σήμερα τον Αν. Υπ. Εσωτερικών. Είχαμε μια πολύ καλή και  με την προηγούμενη ιδιότητά του για τα θέματα της πανδημίας που έχουμε. Κάναμε αναλυτική συζήτηση για τα θέματα αρμοδιότητάς του. Tου έθεσα διάφορα ζητήματα που θέλουν λύση.  Εάν σε έναν υπουργό δεν λέμε όλη την αλήθεια και  τα προβλήματα που  υπάρχουν δεν θα είναι χρήσιμος. Τον ενημέρωσα για τις πλημμύρες και τα προβλήματα που έχουμε σε επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο κυρίως σε ορεινές περιοχές.

Του εξήγησα ότι υπάρχουν θέματα με τις πλημμύρες, καθώς (οι παρεμβάσεις) δεν εξαρτώνται μόνο από την Περιφέρεια, αν και ως Πολιτική Προστασία δεν έχουμε αφήσει τίποτε στην τύχη του.  Τον ενημέρωσα και τους απαιτούμενους πόρους. Γενικά ήταν πια πάρα πολύ χρήσιμη συζήτηση και τον ευχαριστώ για την εδώ παρουσία του».

O Aν. Υπουργός Εσωτερικών Στ.Πέτσας, μεταξύ άλλων, είπε: 

«Εγκαινιάσαμε σήμερα μια πολύ καλή συνεργασία προς όφελος των πολιτών με δύο πτυχές. Επίλυση θεσμικών ζητημάτων, τα οποία ταλαιπωρούν τη διοίκηση και επομένως δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες που θέλει στους πολίτες. Το ένα είναι ο εκλογικός νόμος. Θα προχωρήσει άμεσα, όπως ξέρετε στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιάσουμε το νέο εκλογικό νόμο που θα δίνει τέρμα στην ακυβερνησία και θα δίνει τη δυνατότητα για μια πιο αποτελεσματική διοίκηση.

 Το δεύτερο  στοιχείο είναι οι σχέσεις Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την Περιφέρεια, και θα προχωρήσουμε γρήγορα και σε αυτό, προκειμένου ο καθένας να κάνει αυτά που πρέπει και να αποδεσμευτούμε από αγκυλώσεις και καθυστερήσεις. Και νομίζω συμφωνούμε απόλυτα με τον Περιφερειάρχη σε αυτό. Το τρίτο στοιχείο, που συζητήσαμε στα θεσμικά ζητήματα, τα οποία αφορούν πολύ στην καθημερινότητα,  είναι το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο έρχεται. Θέλω πραγματικά τη συμβουλή ενός τόσο έμπειρου ανθρώπου, όπως ο Περιφερειάρχης για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Και όσον αφορά τις οικονομικές πτυχές, είμαστε δίπλα. Διαβεβαίωσα ότι το Υπουργείο θα κάνει ότι χρειάζεται, ιδίως για τις φυσικές καταστροφές για να είμαστε αμέσως δίπλα εκεί που υπάρχει ανάγκη. Για δε, τα δύο άλλα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, για το «Φιλόδημος ΙΙ» είχα τη χαρά συζητήσω δυο-τρία θέματα που την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκαν, και αφορούν και την Ήπειρο, από ζητήματα που έχουν να κάνουν με καταφύγια ζώων για παράδειγμα στην Πρέβεζα, μέχρι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις στα Ιωάννινα και το Μέτσοβο.

Προχωρούμε στο αναπτυξιακό κομμάτι και με το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» που έρχεται. Θα περιμένω και τις προτάσεις του Περιφερειάρχη και δυο-τρία θέματα που συζητήσαμε με έμφαση στα ζητήματα αγροτικής οδοποιίας και όχι μόνο. Και θα είμαστε σε θέση πολύ σύντομα να δώσουμε εκκίνηση και σε αυτό το μεγάλο πρόγραμμα, που θα συμπληρώσει άλλους πόρους, ώστε να φέρουμε το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούν. Να ευχαριστήσω ξανά για τη συνεργασία».

Στο Δήμο Ιωαννιτών EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • petsas

Γόνιμη και ουσιαστική ήταν η συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε τόσο σε θεσμικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης όσο και σε θέματα του Δήμου Ιωαννιτών.

Εκτενής αναφορά έγινε στις συνέπειες της πανδημίας τόσο στη λειτουργία του ίδιου του δήμου όσο και στην τοπική οικονομία με τον Αναπληρωτή Υπουργό να δεσμεύεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα στηριχθεί από το κράτος και την κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να απαντήσει αποτελεσματικά στις προκλήσεις που θα υπάρξουν όταν γίνει άρση των απαγορευτικών μέτρων.

«Είχαμε μία πολύ γόνιμη συζήτηση για τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και του δήμου μας. Είχαμε μία εποικοδομητική συνεργασία σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο λόγω της πανδημίας. Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση και θα μπούμε σε μία περίοδο ανάπτυξης. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βρίσκεται δίπλα μας και θα συνεργαστούμε το επόμενο διάστημα για να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα της πόλης μας», ανέφερε σε δηλώσεις του με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνάντηση υπογραμμίζοντας ότι θα επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να γίνει εκτίμηση της πορείας των θεμάτων που συζητήθηκαν.

«Τα Γιάννενα είναι μία εμβληματική πόλη για την πατρίδα μας. Έχει πολλά που μπορούμε να αναδείξουμε και μέσα από τα έργα που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε για την εικόνα της πόλης. Συζητήσαμε για έργα που μπορούν να δρομολογηθούν μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» όσο και για αυτά που χρηματοδοτούνται από τον Φιλόδημο», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Ο ίδιος μίλησε για δύο παρεμβάσεις που δρομολογούνται από το Υπουργείο ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα στην αυτοδιοίκηση.

«Πρόκειται για τον εκλογικό νόμο ο οποίος θα έρθει γρήγορα για να βάλει ένα τέλος σε αυτή την δυσκολία και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ώστε να είναι απολύτως σαφές τι κάνει το κράτος, τι κάνει η περιφέρεια και τι οι Δήμοι», τόνισε.

Καταλήγοντας ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να δίνονται λύσεις και κατέληξε τονίζοντας ότι «σκοπός είναι να λύνονται θέματα και να προχωρούμε στα επόμενα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ