Δεν σπάνε οι ΥΠΕ… Ζητήματα διοικητικά επιλύονται με το επίμαχο άρθρο του Υπουργείου

Μία διοικητική τακτοποίηση αφορά το άρθρο 21 του Νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή για την ανασυγκρότηση των ΥΠΕ, η οποία μάλιστα έρχεται από το παρελθόν. Παρότι η πρώτη ανάγνωση του άρθρου παραπέμπει σε ουσιαστική αναδιάρθρωση των Υγειονομικών Υπηρεσιών αυτό δεν ισχύει τουλάχιστον προς το παρόν. Έγκυρες πηγές του Υπουργείου Υγείας, ανέφεραν στο Epiruspost, ότι στο σχεδιασμό είναι να αλλάξουν τα γεωγραφικά όρια των ΥΠΕ και να διορθωθούν προβλήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζει η 6η λόγω της τεράστιας περιοχής που περιλαμβάνει, κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να προχωρήσει στην παρούσα φάση.

Κι όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία. Το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί και πάλι να κληθεί να αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις κάτι που δεν επιτρέπει εκ βάθρων αλλαγές.

Τι αφορά λοιπόν το περίφημο άρθρο 21 το οποίο αναφέρει ότι «η επικράτεια διαιρείται σε επτά Υγειονομικές Περιφέρειες τα γεωγραφικά όρια των οποίων ταυτίζονται με τα όρια των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας»….

Πρόκειται για ένα καθαρά διαδικαστικό ζήτημα, το οποίο επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο.

Με νόμο του 2012 είχαν ανασυγκροτηθεί τα όρια των Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.Πε.) της χώρας, ώστε να ταυτίζονται με τα όρια των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ορίστηκε η έδρα τους στην πόλη που εδρεύει κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μετονομάστηκαν σχεδόν όλες οι υπάρχουσες επτά Υ.Πε..

Στην πράξη αυτό δεν εφαρμόστηκε και από τότε κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη παράτασης των προθεσμιών αναδιοργάνωσης των Υγειονομικών Περιφερειών και συνολικής επαναξιολόγησης αυτών, προκειμένου οι Δ.Υ.Πε. να ανταποκριθούν επαρκώς στα νέα δεδομένα.

Επισημαίνεται ότι με το άρθρο 78 του ν. 4623/2019 (Α΄ 134) παρατάθηκε η προθεσμία ταύτισης της έδρας της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας με την αντίστοιχη Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ εκ παραδρομής δεν παρατάθηκαν οι προθεσμίες ταύτισης των γεωγραφικών ορίων και μετονομασίας των υπαρχουσών επτά Υ.Πε..

Έτσι λοιπόν τακτοποιούνται διοικητικά ζητήματα χωρίς όμως στην πράξη να αλλάζουν τα όρια των ΥΠΕ.

Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί θέμα που απασχολεί την Κυβέρνηση και προφανώς θα πρέπει να απασχολήσει και όλους τους φορείς ώστε εάν και όταν γίνει ο επανασχεδιασμός να πατά σε γερά θεμέλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ