Δεν λέμε ποτέ όχι στη σοκολάτα…

SOKOLATAN

SOKOLATANΑν και δεν είναι η πρώτη φορά που μία μελέτη δείχνει πως μικρή ποσότητα σοκολάτας ασκεί ωφέλιμες επιδράσεις στην υγεία, δεν υπάρχουν προγενέστερες μελέτες που να δείχνουν ότι επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία καθ’ εαυτά.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι μέτρησαν την ταχύτητα ροής του αίματος στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο, την ώρα που ομάδα εθελοντών έτρωγε σοκολάτα, καθώς και όταν δεν έτρωγε.

 

Εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν ότι η σοκολάτα επηρέαζε τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνουν την ροή του αίματος και, έτσι, ωφελούν τα κύτταρα του εγκεφάλου.

«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η σοκολάτα ασκεί ευθεία επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει. Πιστεύουμε ότι η μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό, που έχει διαφανεί από προγενέστερες μελέτες, οφείλεται στο ότι η σοκολάτα αλλάζει την συμπεριφορά των αγγείων του εγκεφάλου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάθιου Ουώλτερς, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο.

Τα φλαβονοειδή είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες των φυτικών τροφίμων, που έχουν σχετισθεί μεταξύ άλλων και με την προστασία από την στεφανιαία νόσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ