Δεν επήλθε συμφωνία για την λειτουργία των ΣΜΑ

asa-leitourgia5

Χωρίς απόφαση για τον διαγωνισμό  που θα άνοιγε τον δρόμο για την λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης έληξε η συνεδρίαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου.

Ο Φορέας δεν κατάφερε να συμφωνήσει καθώς η πρόταση της διοίκησης που αφορούσε στο χρόνο παραχώρησης των ΣΜΑ προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.

Τα βασικά σημεία της πρότασης ήταν δύο.. Το ύψος του διαγωνισμού, περίπου 38 εκατομμύρια και ο χρόνος, παραχώρηση της λειτουργίας των ΣΜΑ δηλαδή για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Συμφωνία δεν υπήρξε καθώς αρκετοί δήμαρχοι εκτίμησαν ότι το χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλο και θα έπρεπε να δοκιμαστεί η λειτουργία των ΣΜΑ σε βάθος μίας διετίας ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Έτσι το θέμα θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ.

Κι αυτό το γεγονός οδηγεί σε περαιτέρω καθυστέρηση λειτουργίας των Σταθμών γεγονός που έχει αυξημένο κόστος για τους πιο απομακρυσμένους δήμους.

Ο Πρόεδρος του Φορέα Νίκος Καλαντζής ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την λειτουργία εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Ωστόσο υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις τις οποίες θα εξετάσει η διοίκηση του Φορέα καθώς όπως είπε ο κ. Καλαντζής ο νόμος δίνει εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Το τελευταίο διάστημα πάντως αυξήθηκαν οι δήμοι της Ηπείρου που επιλέγουν να φέρουν τα απορρίμματά τους στο εργοστάσιο.

Ο ΦΟΔΣΑ στη συνεδρίασή του αποφάσισε να κάνει χρήση της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας προκειμένου να προχωρήσει στην ανάθεση του υπολείμματος από την μονάδα ΑΣΑ στους ΧΥΤΥ για το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ