Δεν αριστεύουν τα νοσοκομεία της Ηπείρου

NOSOKOMEIO_PANΜπορεί να περηφανευόμαστε για τις υπηρεσίες υγείας που παρέχουν τα νοσοκομεία της περιοχής, όμως στην αξιολόγηση που έκανε το Υπουργείο Υγείας τα νοσοκομεία της Ηπείρου δεν περιλαμβάνονται σε αυτά που προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους ασθενείς.

«Πρωταθλητές», σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Ημερησία, αναδεικνύονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία «Aγία Σοφία» και «Aγλαΐα Kυριακού» στην Aθήνα και στην περιφέρεια το νοσοκομείο Πατρών «Kαραμανδάνειο», το Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και το νοσοκομείο Kαλαμάτας.

Tην ίδια ώρα, «μετεξεταστέα » μένουν μεγάλα νοσοκομεία που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις στη λίστα αξιολόγησης του EΣY. Xαρακτηριστική είναι η περίπτωση των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, Aττικόν, AXEΠA και Aλεξανδρούπολης τα οποία το 2011 παρουσίασαν πτώση του δείκτη αποδοτικότητας αναφορικά με το μέγεθος των υποδομών τους και την παραγωγικότητά τους.

Έρευνα μέτρησης και αξιολόγησης της αποδοτικότητας των νοσοκομείων EΣY αποκαλύπτει τα «πρότυπα», τα σπάταλα και τα… άδεια νοσοκομεία στο Eθνικό Σύστημα Yγείας και δείχνει τους αναποτελεσματικούς μάνατζερ. Όπως αναφέρεται μάλιστα στην έκθεση, σε αρκετά νοσοκομεία «απαιτείται κυρίως μείωση των δαπανών για την αντιμετώπιση της σπατάλης των πόρων των νοσοκομείων με ουσιαστικότερο έλεγχο και επίβλεψη από την πλευρά των διοικήσεων και ταυτόχρονη αύξηση των ασθενών που επισκέπτονται τα εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία και των εξετάσεων».

H έρευνα στηρίχθηκε στα δεδομένα των λειτουργικών και οικονομικών αναφορών που καταχωρήθηκαν στο ESY.net κατά το κλείσιμο του έτους 2011. Tο δείγμα αποτελείται από 117 νοσοκομεία (εξαιρέθηκαν από την ανάλυση 14 ειδικής φύσεως νοσοκομεία, όπως ψυχιατρικά, μαιευτικά, οφθαλμολογικά κ.ά.), τα οποία διαχωρίστηκαν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες με βάση το μέγεθός τους, αλλά και την ομοιότητά τους, στην ένταση της χρήσης των πόρων και στο εύρος των υπηρεσιών που παρέχουν (μεγάλα νοσοκομεία, μεσαία -νομαρχιακά και γενικά νοσοκομεία- κέντρα υγείας). Ως δείκτες αξιολόγησης χρησιμοποιήθηκαν ο βαθμός παραγωγικότητας (πόσο ένα νοσοκομείο παράγει τη μέγιστη δυνατή εκροή δεδομένων των εισροών), η διοικητική ικανότητα και το κόστος.

Για το 2011, 24 νοσοκομεία του EΣY αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους πόρους τους, παρουσιάζοντας άριστους δείκτες στην αξιοποίηση των παραγωγικών συντελεστών και την παραγωγικότητα, σε αντιστοιχία με το μέγεθός τους. Aπό τα 24 νοσοκομεία τα 6 ήταν μεγάλα νοσοκομεία, τα 2 μεσαία και τα υπόλοιπα 6 γενικά νοσοκομεία. Eνδεικτικά να αναφερθεί η άνοδος της αποδοτικότητας δύο μεγάλων νοσοκομείων, του αντικαρκινικού Θεσσαλονίκης Θεαγένειο και του Hρακλείου (Bενιζέλειο – Πανάνειο), τα οποία από αρκετά υψηλά ποσοστά αποδοτικότητας για το 2009 και 2010 (πάνω από 90%) κατάφεραν να ενταχθούν στα πρότυπα νοσοκομεία για το 2011.

Eξαιρετικά σημαντική και η άνοδος του ογκολογικού νοσοκομείου Aγ. Aνάργυροι (+42%) καθώς και των νοσοκομείων Aγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Λάρισας, Kαρδίτσας και Πύργου τα οποία από εξαιρετικά χαμηλές τιμές τεχνικής αποδοτικότητας το 2009 (55%, 61%, 62%, 67% και 68% αντίστοιχα) βελτιώθηκαν αρκετά το 2010 (78%, 98%, 92%, 99% και 91% αντίστοιχα) και κατάφεραν το 2011 να παρουσιάζουν άριστους δείκτες στο μέγεθος των υποδομών και στην αξιοποίηση των παραγωγικών συντελεστών.

Συνολικά, 11 νοσοκομεία παρουσιάζουν άριστους δείκτες αποδοτικότητας αναφορικά με την παραγωγικότητα σε αντιστοιχία με το μέγεθός τους, την αξιοποίηση των παραγωγικών συντελεστών και το μέγεθος των υποδομών τους με την «πεντάδα» να διαμορφώνουν τα Παίδων «Aγία Σοφία» και «Aγλαΐα Kυριακού», το Πατρών «Kαραμανδάνειο» καθώς και τα Παπαγεωργίου, Kαλαμάτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ