«Δεν αλλάζει τίποτα, αναβαθμίζουμε το λιμάνι»: Η θέση της ΟΛΗΓ Α.Ε. για το Master Plan

limani ig

Με μία εκτενή ανακοίνωση η ΟΛΗΓ ΑΕ έρχεται να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν μετά την δημοσιοποίηση του master plan και να απαντήσει στην έντονη κριτική κα τις αντιδράσεις που προβάλλονται.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες προτού το θέμα απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και αφού έχουν προηγηθεί αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.

Η διοίκηση της ΟΛΗΓ υπογραμμίζει ότι το νέο Master Plan είναι «ακριβώς το ίδιο χωροταξικά» με το εγκεκριμένο του 2014 και συμπληρώνει ότι εντάσσονται οι νέες χρήσεις στην υπό παράδοση Γ1 φάση του λιμένα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Η φάση αυτή προβλέπει αποσυμφόρηση του λιμένα εξωτερικού, δημιουργία χώρων logistics για συνδυασμένες μεταφορές, καθώς και εγκαταστάσεις φόρτωσης αδρανών χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφορά αποκλειστικά τουριστικά σκάφη και μικρά πλοία εσωτερικών δρομολογίων, με στόχο την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στην τοπική αγορά εργασίας, κατά τα πρότυπα της Πρέβεζας.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι τα τουριστικά καταφύγια Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας δεν περιλαμβάνονται στο Master Plan, αλλά αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές επιχειρηματικές μονάδες, στις οποίες επενδύονται ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για υποδομές και αδειοδοτήσεις.

Η εγκατάσταση υδροπλάνων προγραμματίζεται στην Πλαταριά, για λόγους ασφάλειας ναυσιπλοΐας και αποσυμφόρησης της Ηγουμενίτσας.

Οικονομικά οφέλη για τους Δήμους

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα ανταποδοτικά οφέλη των Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, τα οποία ανέρχονται σε 85% του 3,5% των συνολικών εσόδων προ φόρων του λιμένα.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ηγουμενίτσας έλαβε 230.466 ευρώ το 2023 και 330.859 ευρώ το 2024, ενώ ο Δήμος Φιλιατών 25.607 και 35.761 ευρώ αντίστοιχα. Για το 2025, τα ποσά αναμένεται να ανέλθουν σε 497.250 και 55.250 ευρώ, υπερδιπλάσια σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

Πράσινη μετάβαση και ενεργειακή αυτονομία

Η ΟΛΗΓ χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πρωτοπόρα λιμάνια στην πράσινη μετάβαση, καθώς έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 1,5 MWp, το οποίο παράγει πάνω από 2 εκατ. kWh ετησίως και μειώνει το αποτύπωμα CO₂ κατά τουλάχιστον 250 τόνους.

Έχουν επίσης τοποθετηθεί έξυπνοι λαμπτήρες LED, αντικαταστάθηκαν οι λέβητες με αντλίες θερμότητας, ενώ από το 2026 όλος ο στόλος οχημάτων της ΟΛΗΓ θα είναι πλήρως ηλεκτρικός.

Μέσω του προγράμματος Alfion – INFRA EU, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα και την Αδριατική που θα παρέχει εξηλεκτρισμό πλοίων (Shore Power Supply) ισχύος 6,5 MWA έως το 2027.

Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και νέες υποδομές

Το νέο Master Plan προβλέπει τροποποίηση της εισόδου και εξόδου του λιμένα εσωτερικού, δημιουργία 200 θέσεων στάθμευσης και ολοκλήρωση του νέου τερματικού σταθμού κρουαζιέρας και εσωτερικών δρομολογίων (Κέρκυρα–Λευκίμμη–Παξοί), ο οποίος θα λειτουργήσει από 1ης Ιανουαρίου 2026.

Αύξηση προσωπικού και τοπική απασχόληση

Μόνο το 2024 και το 2025 προσελήφθησαν 23 νέοι διοικητικοί υπάλληλοι, ανεβάζοντας το σύνολο των εργαζομένων σε 34, από 11 που απασχολούνταν πριν τη σύμβαση παραχώρησης. Παράλληλα, μέσω συμβάσεων υπεργολαβίας, απασχολούνται καθημερινά πάνω από 100 εργαζόμενοι από εταιρείες της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου.

Εταιρική κοινωνική ευθύνη

Τέλος, η ΟΛΗΓ Α.Ε. αναφέρει ότι συνεχίζει δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όπως το πρόγραμμα «Γνωρίζοντας το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας» για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και την ετήσια οικονομική ενίσχυση των κοινωνικών παντοπωλείων των Δήμων Θεσπρωτίας.