Δεμένα τα χέρια των Ελλήνων ερευνητών

CERN

CERNΟι καθηγητές των ελληνικών πανεπιστημίων διαμαρτύρονται εκ νέου για τη διακοπή της πρόσβασης στις επιστημονικές επιθεωρήσεις λόγω του παγώματος των απαιτούμενων κονδυλίων, για το οποίο το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις.

Το πρόβλημα «είναι πολύ κρίσιμο και σημαντικό για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής (και όχι μόνο) κοινότητας, καθώς η επαπειλούμενη διακοπή θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτα προβλήματα και δυσλειτουργίες στο έργο μας» λέει ο Στάθης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ). Η διακοπή της πρόσβασης στη βιβλιογραφία ήταν ένα από τα ζητήματα που έθιγε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Νature. Η αδιόριστη ελληνίδα ερευνήτρια Βαρβάρα Τραχανά ανέφερε τότε ότι πολλοί επιστήμονες στην Ελλάδα της αναγκάζονται πλέον να ζητούν από συναδέλφους τους στο εξωτερικό να τους στέλνουν με φαξ ή email αντίγραφα άρθρων που τους ενδιαφέρουν.

 

 Ο κ. Σταθόπουλος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Μαρία Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ επικαλείται παλαιότερη απάντηση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία «το “έργο εντάχθηκε” και μετά “απεντάχθηκε” χωρίς μάλιστα να διευκρινίζεται ποιος φέρει την ευθύνη της απένταξης».

 Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι η απάντηση του υπουργείου δεν διευκρινίζει πότε και πώς θα λυθεί το θέμα.

Ζητούν τώρα από τον υπουργό να προσδιορίσει ποιος έχει την ευθύνη για την πράξη με την οποία απεντάχθηκε το έργο από το πρόγραμμα στο οποίο είχε ενταχθεί, αλλά και πότε θα λυθεί το πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ