Δεκάδες… παραλίες και «νησάκια» στην Παμβώτιδα από την ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες

LAKE_PT1

ΦΩΤΟ- Δεκάδες μικρές και μεγαλύτερες παραλίες αλλά και πολλά «νησάκια» δημιούργησε στην Παμβώτιδα η παρατεταμένη ανομβρία. Από τις αρχές Ιουλίου οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή ήταν ελάχιστα και η στάθμη της λίμνης έχει υποχωρήσει πλέον πάρα πολύ. Η μείωση της ποσότητας του νερού δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την ποιότητα των υδάτων καθώς η Παμβώτιδα δείχνει καθαρή ενώ είναι από τα ελάχιστα καλοκαίρια όπου η επιφάνειά της δεν έχει καλυφθεί από φυτοπλαγκτόν. Ο υδάτινος εμπλουτισμός της λίμνης προέρχεται κυρίως από τις βροχοπτώσεις.

Οι πηγές άλλωστε που την τροφοδοτούν είναι περιορισμένες. Αποτέλεσμα είναι η πτώση της στάθμης κάτι που είναι ολοφάνερο στο Μώλο, το Μάτσικα και την Ακτή Μιαούλη και ακόμη περισσότερο σε άλλα περιμετρικά σημεία από την πόλη των Ιωαννίνων προς τον Κατσικά και την Δραμπάτοβα.

Έτσι σε πολλά σημεία έχουν δημιουργηθεί παραλίες καθώς τμήματα της Παμβώτιδας «στέγνωσαν» και σ’ άλλα μικρά νησάκια!

Πέρα από την ανομβρία στην πτώση της στάθμης έχουν συντελέσει και οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του Αυγούστου.

Οι εικόνες είναι πράγματι διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει κι απ’ αυτές που θα δούμε το επόμενο διάστημα, μετά τις φθινοπωρινές βροχοπτώσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ