Δέκα χρόνια στα αζήτητα το Σκοπευτήριο Ασπραγγέλων

Δέκα χρόνια στα αζήτητα βρίσκεται το σκοπευτήριο στους Ασπραγγέλους, μία σημαντική υποδομή που είχε δημιουργηθεί στην δεκαετία του ενενήντα. Σήμερα έχει αφεθεί στην φθορά του χρόνου ενώ προτάσεις για την επαναλειτουργία του είναι αντιμέτωπος με προβληματισμούς που κατατίθενται για την συγκεκριμένη δραστηριότητα και τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις καθώς και για το αν συνάδει με την τουριστική ανάπτυξη του Ζαγορίου.

Η συνέλευση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Ασπραγγέλων που έγινε παρουσία του Δημάρχου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν κατέληξε σε αποφάσεις.

Οι συμμετέχοντες ζήτησαν περισσότερα στοιχεία ως προς την πρόταση που κατέθεσε η Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου δια του προέδρου της (και περιφερειακού συμβούλου) Νίκου Παπαγρηγορίου, ο οποίος παρουσίασε βασικές παραμέτρους της και απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες.

Από τη συζήτηση δεν έλλειψε ο προβληματισμός για το εάν συνάδει η δραστηριότητα του σκοπευτηρίου με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του Ζαγορίου και την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και εάν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πλην του θορύβου, στον υδροφόρο ορίζοντα από τον μόλυβδο των σκαγιών (πλέον χρησιμοποιούνται ατσάλινα) αν και κάτι τέτοιο δεν προέκυψε στο παρελθόν.

Το σκοπευτήριο που ήταν σημαντική υποδομή τη δεκαετία του 1990 που κατασκευάστηκε, σταμάτησε τη λειτουργία του προ δέκα ετών περίπου και έκτοτε οι εγκαταστάσεις του έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου.

Στη συνέλευση αναγνώσθηκε από το Δήμαρχο και η επιστολή-καταγγελία του Βασίλη Ζωρδούμη, μέλους της Εθνικής Ομάδας Σκοποβολής και εκπροσώπου της Σκοπευτικής Λέσχης Ζαγορίου, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» στις 5 Ιουλίου. Σε αυτή ο κ. Ζωρδούμης καταφέρεται κατά των αρμοδίων τοπικών αρχών για την εγκατάλειψη του σκοπευτηρίου και ζητά να επαναλειτουργήσει για το σκοπό που κατασκευάστηκε.

Ως προς την πρόταση της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, αυτή αφορά την ανάληψη της λειτουργίας, με τήρηση όλων των κανόνων για κοινή ησυχία και τη λιγότερη δυνατή όχληση των κατοίκων, αφού γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις και εργασίες στο χώρο και στις εγκαταστάσεις, για να εκπαιδεύονται τρεις ημέρες της εβδομάδας και συγκεκριμένες ώρες οι 23.000 κυνηγοί-μέλη της Ομοσπονδίας, καθώς και για την πραγματοποίηση σεμιναρίων και αγώνων κάποιες ημέρες το χρόνο.

Η μικρή συμμετοχή στη συνέλευση δεν βοήθησε στο να υπάρξει ευρύτερη συζήτηση και αποφασίστηκε να αναβληθεί η λήψη απόφασης, να προσκομιστεί και γραπτώς η πρόταση της Ε΄ ΚΟΗ, για να διαπιστωθεί έαν προκύπτουν και κάποια οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία, δεδομένου ότι υπάρχει και άλλη πρόταση για δημιουργία γηπέδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ