Δέκα χρήσιμα εργαλεία της google

web-google-toolsΗ εταιρεία Google εργάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια για την επίτευξη των στόχων της που αφορούν στην οργάνωση της παγκόσμιας πληροφόρησης και στην αναζήτηση της πληροφορίας από τους χρήστες του διαδικτύου με τον πιο εύκολο τρόπο.

Αναντίλεκτα η εταιρεία έχει διανύσει πολύ δρόμο από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά μέχρι σήμερα…. Αναπτύχθηκε από μια τυχαία συλλογή υπολογιστών συνδεδεμένων μεταξύ τους σε ένα γκαράζ μιας παγκόσμιας εταιρείας που άξιζε δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρουσία της Google στο διαδίκτυο είναι τόσο έντονη, που όταν το Yahoo άρχισε να συνεργάζεται μαζί της αναρτώντας διαφημίσεις της, καθώς και σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης, προκάλεσε σε πολλούς έντονες ανησυχίες. Καθώς διαφαινόταν πως η Google θα μονοπωλούσε την αναζήτηση διαφημίσεων που αφορούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, η επικράτησή της εταιρείας στον παγκόσμιο ιστό δημιούργησε ακόμα και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έντονο προβληματισμό.

Αν και η ραχοκοκαλιά των επιχειρήσεών της είναι αναμφίβολα η μηχανή αναζήτησης , δεν είναι η μόνη υπηρεσία που παρέχει η εταιρεία τους χρήστες της. Μια μικρή διερεύνηση του χώρου της Google θα αποκαλύψει πληθώρα υπηρεσιών, από εφαρμογές παραγωγικότητας έως υπηρεσίες αλληλογραφίας και άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων . Ορισμένα από τα προϊόντα και τα χαρακτηριστικά αυτά τα ανέπτυξε η ίδια η εταιρεία . Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προϊόντα της ξεκίνησαν ως ανεξάρτητα έργα που σχεδιάστηκαν από άλλες εταιρείες. Κάθε φορά που τα στελέχη της Google διαπιστώνουν πως μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή θα μπορούσε να συντελέσει στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας , εισηγούνται την κατάθεση προσφοράς για την απόκτηση της εταιρίας αυτής και συνακόλουθα των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων της.

Ωστόσο, τα στελέχη της εταιρείας φαίνονται απρόθυμα να προωθήσουν πολλά από τα έργα βήτα εκδόσεων σε ολοκληρωμένα προϊόντα, καθώς μπορεί να εξακολουθούν να παρουσιάζουν προβλήματα με τη λειτουργικότητά τους, ενώ ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της εταιρείας είναι λιγότερο ολοκληρωμένες από άλλες. Η Google επιτρέπει στους χρήστες να δοκιμάσουν πειραματικά υπηρεσίες στο Web site της Google Labs, αλλά παραδέχεται ότι οι υπηρεσίες “δεν είναι ολοκληρωμένες και δεν προσφέρονται για χρήση από το ευρύ κοινό” [πηγή: Google Labs].

Δέκα χρήσιμα εργαλεία της Google παρέχουν σημαντικές ευκολίες και συντελούν στην καλύτερη οργάνωση της ζωής μας. Ας διεισδύσουμε στον ξεχωριστό κόσμο των προϊόντων της Google και των υπηρεσιών που προσφέρει. Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στον κόσμο της Google με μια πιο προσεκτική ματιά στο Gmail.

1. Gmail
To Gmail ξεκίνησε το 2004 ως εσωτερική υπηρεσία e-mail της Google. Αργότερα η εταιρεία αποφάσισε να κάνει το Gmail διαθέσιμο σε άτομα που βρίσκονταν εκτός της εταιρείας και ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει κανείς λογαριασμό ήταν να λάβει μια πρόσκληση από κάποιον άλλο. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, η Google επέτρεψε την πρόσβαση στο ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα ο καθένας να μπορεί να δημιουργήσει ένα λογαριασμό στο e-mail της Google.

2. Google Talk
Το 2005 ήρθε στο προσκήνιο το Google Talk, μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλο. Σε αντίθεση με το Gmail οι χρήστες του Google Talk θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσουν στους υπολογιστές τους την εφαρμογή, με την οποία μπορούν να στείλουν αρχεία απεριόριστου μεγέθους σε άλλους χρήστες.

3. Google Checkout
Ένα από τα μειονεκτήματα των online αγορών αποτελεί η μετάδοση προσωπικών πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου σε διαφορετικές τοποθεσίες Web. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα που εγκυμονεί κινδύνους για τους χρήστες η Google δημιουργεί ένα εργαλείο που επιτρέπει στους εμπόρους και στους αγοραστές να επωφεληθούν από ένα καθολικό σύστημα αγορών διαφορετικών προϊόντων προσφέροντας ταυτόχρονα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

4. Google Calendar
Το Google Calendar χρησιμοποιείται από τους χρήστες του διαδικτύου προκειμένου να προγραμματίσουν γεγονότα και event και να προσκαλέσουν άτομα από το φιλικό, οικογενειακό ή ευρύτερο περιβάλλον να συμμετάσχουν σε αυτά. Με την κοινή χρήση φακέλων, καθίσταται δυνατή η σύγκριση προγραμμάτων των χρηστών μεταξύ τους, ενώ μέσα από πολλαπλά ημερολόγια που εμφανίζονται σε ένα ενιαίο παράθυρο ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, ώστε να είναι ενήμερος.

5. Google Docs
Το Google Docs περιλαμβάνει έναν επεξεργαστή κειμένου, ένα πρόγραμμα επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων και μια εφαρμογή παρουσίασης. Εν ολίγοις, ενέχει τις βασικές εφαρμογές λογισμικού που πολλές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη. Αντί για την αποθήκευση όλων των δεδομένων στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή, η αποθήκευση δεδομένων στο Google Docs επιτρέπει την πρόσβαση στα αρχεία από οποιονδήποτε υπολογιστή, σε οποιαδήποτε τοποθεσία, αρκεί να είναι συνδεδεμένος στο Internet.

6. Google Maps
Το Google Maps βασίζεται σε ψηφιακούς χάρτες που παρέχουν εικόνες και δεδομένα σε πολλούς διαφορετικούς πελάτες. Στην υπηρεσία συμπεριλαμβάνονται τα συστήματα πλοήγησης εντός του οχήματος που διευκολύνουν τα ταξίδια και τη μετάβαση σε διαφορετικές περιοχές και τοποθεσίες.

7. Google Earth
Το 2005 η Google εξαγόρασε την εταιρεία με την επωνυμία Keyhole θέτοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός ψηφιακού κόσμου που εξασφαλίζει στους χρήστες τη δυνατότητα πρόσβασης σε δορυφορικές εικόνες διαφορετικών περιοχών του πλανήτη, σε τρισδιάστατες εικόνες που αντικατοπτρίζουν χαρακτηριστικά του εδάφους, αστικά τοπία και περιοχές.

8. Google Desktop
Είναι μια εφαρμογή με δυνατότητα δωρεάν λήψης που προσφέρει η Google. Αμέσως μόλις ο χρήστης εγκαταστήσει την εφαρμογή , το Google Desktop αναζητά περιεχόμενα και αρχεία κατά τη διάρκεια του χρόνου αδράνειας του υπολογιστή δίνοντας στους χρήστες την επιλογή να εγκαταστήσουν εξατομικευμένους μηχανισμούς της Google στον υπολογιστή τους. Μέσω των εξειδικευμένων μηχανισμών καθίσταται δυνατή η ανάκτηση πληροφοριών στον Ιστό και η παρουσίασή τους σε ένα παράθυρο που μένει στην επιφάνεια εργασίας του χρήστη. Οι πληροφορίες μπορεί να αφορούν ενημερώσεις για την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες, τις τροφές, ή μεταξύ άλλων το χρηματιστήριο, τις ειδήσεις και την επικαιρότητα .

9. iGoogle
Επιτρέπει στους χρήστες να οργανώσουν τις δικές τους σελίδες χρησιμοποιώντας ένα σύνολο απλών εργαλείων, να επιλέξουν πολλαπλές εφαρμογές και να έχουν πρόσβαση σε ειδήσεις και νέα από ολόκληρο το Διαδίκτυο.
Προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πολλά διαφορετικά προγράμματα, όπως στο Facebook, στο Hotmail, στο MySpace και στο Yahoo! Η υπηρεσία προσφέρεται ιδιαίτερα για τους φιλάθλους, καθώς μπορούν ενημερωθούν για τα τελευταία αποτελέσματα και τα στατιστικά στοιχεία των αγαπημένων τους ομάδων από το Internet.

10. Google Health
Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό, ιατρικό αρχείο που περιέχει βάσεις δεδομένων σχετικά με την κατάσταση της υγείας των ασθενών επιτρέποντας στους γιατρούς να ενημερώνονται για όλο το ιατρικό ιστορικό των ασθενών τους μέσω της σύνδεσης στον υπολογιστή.

Πηγή πληροφοριών: http://www.aboutnet.gr/ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ