Δέκα συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν τη νεφρική νόσο

nefra

nefra

Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή νεφρικής νόσου χωρίς όμως η πλειοψηφία των ασθενών να το γνωρίζει. Υπάρχει μια σειρά συμπτωμάτων/σημείων που προκαλούνται από τη νεφρική νόσο αλλά πολλές φορές οι ασθενείς που τα βιώνουν τα αποδίδουν σε άλλες παθολογικές καταστάσεις. Επίσης οι ασθενείς με νεφρική νόσο τείνουν συχνά να μην έχουν συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της νόσου και αυτός είναι ένας λόγος που μόνο το 10% τω ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο το γνωρίζει.

Παρόλο που ο μόνος τρόπος διάγνωσης της νεφρικής νόσου είναι η διενέργεια ειδικών εξετάσεων αίματος και ούρων, υπάρχουν κάποια συμπτώματα/σημεία που μπορεί να υποδηλώνουν νεφρική νόσο και αυτά είναι που θα αναπτυχθούν με λεπτομέρεια παρακάτω.

Η ύπαρξη υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη, οικογενειακού ιστορικού νεφρικής νόσου ή ηλικία πάνω από εξήντα ετών καθιστά τον ασθενή σε κατηγορία υψηλού κινδύνου για νεφρική νόσο οπότε και θα πρέπει να διενεργεί ειδικές εξετάσεις αίματος και ούρων μία φορά τον χρόνο. Επίσης ο ασθενής θα πρέπει να αναφέρει στον θεράποντα ιατρό αν παρουσιάζει τα παρακάτω συμπτώματα/σημεία τα οποία μπορεί να σχετίζονται με νεφρική νόσο.

1 Αίσθηση κόπωσης, αδυναμίας και δυσκολία συγκέντρωσης. Σοβαρή επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας προκαλεί κατακράτηση τοξινών στον οργανισμό δημιουργώντας στον ασθενή αδυναμία, καταβολή και δυσκολία στην συγκέντρωση. Επίσης μία άλλη επιπλοκή της νεφρική νόσου, η αναιμία, μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αδυναμία.

2 Αυπνία, διαταραχές ύπνου. Η αύξηση των τοξινών στο αίμα σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να επιφέρει τέτοιες διαταραχές.

3 Ξηροδερμία και έντονος κνησμός/’’φαγούρα’’. Στη νεφρική ανεπάρκεια υπάρχει διαταραχή στο μεταβολισμό-ισορροπία του ασβεστίου και φωσφόρου καθώς και στην διαχείριση των υγρών του σώματος με αποτέλεσμα την πιθανότητα παρουσίας διάχυτης ξηροδερμίας και έντονης φαγούρας σχεδόν σε όλο το σώμα.

4 Ανάγκη ούρησης κατά την διάρκεια της βραδινής κατάκλισης (νυκτουρία). Το ξύπνημα για ούρηση το βράδυ μπορεί να οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια λόγω διαταραχής της συμπύκνωσης των ούρων. Βέβαια πέρα από τη νεφρική ανεπάρκεια νυκτουρία μπορεί να προκληθεί και από αλλά αίτια όπως υπερτροφία του προστάτη, λοίμωξη ουροποιητικού κ.ά.

5 Κόκκινα/αιματηρά ούρα (αιματουρία). Η αιματουρία μπορεί να υποδηλώνει νεφρική νόσο αλλά μπορεί να προκαλείται και από άλλες καταστάσεις όπως καρκίνος του ουροποιητικού, νεφρολιθίαση /’’πέτρα’’ στο νεφρό, λοίμωξη ουροποιητικού κ.ά.

6 Ούρα που αφρίζουν. Ο αφρός στα ούρα κατά την ούρηση μπορεί να υποδηλώνει παρουσία παθολογικής ποσότητας πρωτεϊνών στα ούρα κατάσταση γνωστή ως πρωτεϊνουρία . Φυσιολογικά στα ούρα υπάρχει μία ελάχιστη ποσότητα πρωτεϊνών αλλά όταν υπάρχει νεφρική βλάβη αυτή η ποσότητα μπορεί να αυξάνεται πολύ και να δίνει εικόνα αφριζόντων ούρων.

7 Οιδήματα/πρηξίματα γύρω και από τα μάτια κυρίως το πρωί. Σε καταστάσεις σοβαρής απώλειας πρωτεϊνών από τα ούρα δηλαδή πρωτεϊνουρία νεφρωσικού εύρους προκαλώντας νεφρωσικό σύνδρομο ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει πρηξίματα γύρω και από τα μάτια τα οποία είναι εντονότερα κατά την πρωινή έγερση.

8 Οιδήματα/πρηξίματα στα πόδια και τους αστραγάλους. Έκπτωση νεφρικής λειτουργίας και βαριά πρωτεϊνουρία προκαλεί κατακράτηση νατρίου και υγρών με αποτέλεσμα την αύξηση του ολικού νερού σώματος η οποία εκδηλώνεται αρχικά με πρηξίματα στα πόδια. Βέβαια τα ίδια συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν και από άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως ηπατική/καρδιακή νόσο, φλεβική ανεπάρκεια κ.ά.

9 Ανορεξία/τάση προς έμετο. Είναι συμπτώματα που εμφανίζονται σε σοβαρή έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας και οφείλονται κυρίως στην κατακράτηση τοξινών από τους νεφρού.

10 Μυϊκές κράμπες. Μπορούν να προκληθούν από ηλεκτρολυτικές
διαταραχές που μπορεί να συχνά υπάρχουν στη νεφρική
ανεπάρκεια.

Το άρθρο είναι μια προσφορά του nefrologikoiatreio.gr 

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ