Δέκα εκατομμύρια από την Περιφέρεια για το «Εξοικονομώ».. Επικοινωνία Καχριμάνη- Χατζηδάκη

Εγκεκριμένα και δεσμευμένα δέκα ολόκληρα εκατομμύρια έχει η Περιφέρεια Ηπείρου για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιριακού αποθέματος και αρκεί μία υπογραφή η οποία καθυστερεί από τον Ιούλιο ώστε να μπούνε στον κουμπαρά του «Εξοικονομώ» και να ανοίξει και πάλι το πρόγραμμα για τους κατοίκους της περιοχής. Ο προϋπολογισμός της δεύτερης προκήρυξης εξαντλήθηκε την πρώτη μέρα και μάλιστα σε χρόνο λιγότερο της μιας ώρας με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήθος διαμαρτυριών από τους κατοίκους. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επικοινώνησε ήδη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και συζήτησε το θέμα που ανέκυψε.

Κατά την επικοινωνία αυτή αποδείχθηκε ότι λείπει μία υπογραφή για να αυξηθεί ο προϋπολογισμός κατά δέκα εκατομμύρια, χρήματα που προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου.

Η προκήρυξη μάλιστα είναι στον αέρα από τον περασμένο Ιούλιο με τελικό δικαιούχο την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ (πρώην Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ) και μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα.

Μέχρι και σήμερα όμως διαπιστώθηκε ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια. Μάλιστα όπως δήλωσε στο Epiruspost ο Περιφερειάρχης Ηπείρου το ποσό μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί.

Οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν θα αφορούν, μεταξύ άλλων, θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα σκίασης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, κλπ. Προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών θα τεθεί συγκεκριμένος ενεργειακός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί μέσω των χρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων. Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης του κτιρίου από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

Απομένει να λυθούν τα γραφειοκρατικά ώστε να δοθεί πραγματικά ανάσα για τους κατοίκους της περιοχής και να αξιοποιηθεί ένα σημαντικό κονδύλι…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ