Δεύτερη παρτίδα με φουσκωμένους φόρους

FOROLOGIKIΜεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις προκύπτουν για χιλιάδες φορολογούμενους που υποβάλλουν αυτή την περίοδο τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά και βλέπουν με το πάτημα ενός κουμπιού την «λυπητερή» της εφορίας.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει παραλάβει μέχρι σήμερα, περίπου 980.000 φορολογικές δηλώσεις επί συνόλου 5,5 εκατομμυρίων και τα έως τώρα στοιχεία είναι πραγματικά «σοκαριστικά» για τα περισσότερα νοικοκυριά.

Από το σύνολο των παραπάνω δηλώσεων προκύπτει για 650.000 χρεωστικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης, με συνολικό ποσό πρόσθετου φόρου περίπου 945 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πρόσθετος φόρος ανά δήλωση 1.450 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, 87.000 φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου (πιστωτικό εκκαθαριστικό) 574 ευρώ, ενώ 245.000 φορολογούμενοι ούτε θα λάβουν κάποια επιστροφή αλλά ούτε θα πληρώσουν επιπλέον ποσό φόρου, καθώς το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλεί η δεύτερη παρτίδα με 480.000 εκκαθαριστικά σημειώματα, ενώ υπενθυμίζεται ότι τελευταία προθεσμία για ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων έχει οριστεί η 16η Ιουλίου.

Για τις χειρόγραφες δηλώσεις, τελευταία προθεσμία είναι η 2η Ιουλίου.

Από την εφετινή διαδικασία εκκαθάρισης το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει περίπου 5,1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που πέρυσι το αντίστοιχο ποσό μόλις ξεπέρασε το 1,1 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ