Δασικό συμπόσιο εφ’ όλης της ύλης στα Ιωάννινα

dasiko simposio

Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε στα Ιωάννινα το Δασικό Συμπόσιο – Συνάντηση Εργασίας «Life GrIn» το οποίο διοργανώθηκε από το ΥΠΕΝ και στο οποίο συμμετείχε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων, Γιώργος Αμυράς.

Στο Συμπόσιο έγιναν παρουσιάσεις για:

● το έργο των Δασικών Υπηρεσιών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

● τη νέα κάθετη οργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών και τη χρηματοδότησή τους.

● τα έργα του προγράμματος «Life GrIn – Αστικό Πράσινο και Κλιματική Αλλαγή».

● το αστικό πράσινο και την κλιματική διακυβέρνηση των πόλεων στην Περιφέρεια Ηπείρου.

● την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου και την αντιμετώπισή της.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις:

● στο δασύλλιο της Νήσου των Ιωαννίνων όπου πραγματοποιούνται δασοκομικοί χειρισμοί στο πλαίσιο του έργου «Antinero».

● στη Χαράδρα του Βίκου στη θέση «Οξυά» Μονοδενδρίου και στη θέση Αγία Παρασκευή, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ζαγορίου για θέματα που άπτονται του δασικού τομέα.

● στους καθαρισμούς Δημοσίων Δασών Λάιστας, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου όπου διενεργούνται υλοτομίες από τους ΔΑΣΕ Ιωαννίνων.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Εδώ στην πόλη μας βρέθηκαν οι άνθρωποι των Δασικών Υπηρεσιών, εξαίρετοι επιστήμονες, με τους οποίους συζητήσαμε για τις δράσεις προστασίας και αναβάθμισης των δασικών οικοσυστημάτων. Έγινε παρουσίαση του προγράμματος Life GrIn για το αστικό πράσινο και τον ρόλο του απέναντι στην κλιματική κρίση. Ενώ, επισκεφθήκαμε περιοχές του νομού μας, όπου πραγματοποιούνται εργασίες δασοπροστασίας και υλοτομίας».

Ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Βαγγέλης Γκουντούφας, δήλωσε: «Στις σημερινές εργασίες του Δασικού Συμποσίου στην πόλη των Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, αναδείχθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι τόσο στην περίπτωση του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου όσο και σε αυτή της διαχείρισης του αστικού πρασίνου σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, ότι πλέον αποτελεί μονόδρομο  ο αποτελεσματικός συντονισμός τους  τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και στην υλοποίηση των μέτρων που αποφασίζονται να ληφθούν, σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου με ασφαλείς και ξεκάθαρους κανόνες δικαίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ