Δακτυλιώσεις πελαργών σε Γιάννινα και Πωγώνι

daktilioseis pelargon

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δακτυλίωση Λευκών Πελαργών (Ciconia ciconia) που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και για πρώτη φορά στο Δήμο Πωγωνίου με τη συνεργασία του Δήμου.

Η δράση υλοποιήθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων σε συνεργασία με την κα. Eva Stets (συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του ΕΚΔΠ) και με τη συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και εθελοντών.

Φέτος πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε τέσσερις φωλιές εντός λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (Λογγάδες, Λαψίστα, Πετσάλι, Ροδοτόπι) και δακτυλιώθηκαν δεκατέσσερις νεοσσοί πελαργοί του είδους Ciconia ciconia, ενώ στο Δήμο Πωγωνίου πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε δώδεκα φωλιές (Παρακάλαμος, Καλπάκι) και δακτυλιώθηκαν τριάντα εννιά νεοσσοί πελαργοί.

Από τη διαδικασία εξαιρέθηκαν ορισμένες φωλιές λόγω δυσκολιών πρόσβασης ή λόγω του γεγονότος ότι οι νεοσσοί ήταν σε μέγεθος που δεν ενδείκνυται η δακτυλίωσή τους. Επιπλέον, την διαδικασία δακτυλίωσης παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Παρακαλάμου στους οποίους πραγματοποιήθηκε και μια σύντομη ενημέρωση.

Παράλληλα με τη δακτυλίωση πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των φωλιών από σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα κ.α.), τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς. Τα υλικά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων των νεοσσών σε περίπτωση που μπλεχτούν σε αυτά κατά τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής τους, διάστημα που πριν ακόμη σταθούν στα πόδια τους “μπουσουλάνε”, καθιστώντας τα ανίκανα να σταθούν και καταδικασμένα σε βέβαιο θάνατο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος εντοπίστηκαν δύο νεοσσοί πελαργοί με σχοινιά-σπάγκους μπλεγμένα στα πόδια τους. Στον πρώτο νεοσσό ο σπάγκος είχε σφίξει το πόδι του δημιουργώντας πληγή και πρήξιμο, και ο νεοσσός αφού αφαιρέθηκε ο σπάγκος και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, στάλθηκε για περίθαλψη στο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ. Στο δεύτερο πελαργό, ευτυχώς ο σπάγκος δεν είχε προλάβει να δημιουργήσει κάποια βλάβη και αφού αφαιρέθηκε, ο νεοσσός επέστρεψε στη φωλιά του.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί την κα. Eva Stets που για μία ακόμα φορά βρέθηκε στα Ιωάννινα με σκοπό την υλοποίηση δακτυλιώσεων λευκών πελαργών και συντόνισε την όλη διαδικασία, καθώς και τους εθελοντές κ.κ. Στέργιο Κασσαβέτη, Dorota Szydlak-Pavlik, Έλενα Ηλία, Ταξιάρχη Δανέλη και Κωνσταντίνα Νάσιου για τη σημαντική τους συνεισφορά στη διαδικασία των δακτυλιώσεων. Επιπλέον, ευχαριστούμε τον Αντιδήμαρχο Δήμου Πωγωνίου κ. Φωτίου Αθανάσιο και την Αντιδήμαρχο Δήμου Ζίτσας κα Μπαλάφα Αικατερίνη που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Επίσης, ευχαριστεί τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων για την παραχώρηση ειδικού καλαθοφόρου οχήματος και την άψογη συνεργασία, και πιο συγκεκριμένα τη Διευθύντρια Βασιλική Γνωστοπούλου, τον Τομεάρχη εκμετάλλευσης κ. Γεώργιο Λιόλιο καθώς και το τεχνικό προσωπικό Παπαδιαμάντη Κοσμά και Μπάσιο Στέργιο που συμμετείχε ενεργά και βοήθησε σημαντικά για την υλοποίηση της Δράσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ