Από τις ακτές της Πρέβεζας στην παραλία του Costa Navarino

dimitris pavlos2

dimitris pavlos2

Ο Δημήτριος Παύλος βρέθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2015 στην Πρέβεζα χτυπημένος από ανθρώπινο χέρι. Με την βοήθεια μελών του Δικτύου Διάσωσης μεταφέρθηκε στην Αθήνα όπου και διαπιστώθηκαν τραύματα στο κεφάλι και στο πλάστρον του.

Ο Δημήτριος Παύλος ήταν μία από τις μεγαλύτερες χελώνες που έχει περιθάλψει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο Κέντρο Διάσωσης από την ίδρυσή του το 1994. Εκεί ξεκίνησε φαρμακευτική περίθαλψη, ενώ λόγω αδυναμίας του να σιτιστεί, η τροφή του δινόταν με οισοφαγικό καθετήρα για μία περίοδο 5 μηνών.

Τον Μάρτη ξεκίνησε να τρώει μόνος του και μετά από συνολικά 10 μήνες καθημερινής φροντίδας, τον Αύγουστο, διαπιστώθηκε η πλήρης επούλωση των τραυμάτων του και η συνολικά καλή κλινική του εικόνα.

Κατά το δεκάμηνο αυτό ταξίδι του μακριά από την θάλασσα, πλήθος ανθρώπων τον βοήθησε, ειδικά καταρτισμένοι εθελοντές τον φρόντισαν καθημερινά, παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν και την 16η Αυγούστου ήρθε η ώρα να γυρίσει πίσω στον προορισμό του. Η περίθαλψή του, δε, χαρακτηρίστηκε από εξαιρετική υπερπροσπάθεια όλων των ανθρώπων που έβαλαν ένα λιθαράκι λόγω του μεγάλου του μεγέθους (95 κιλά) που καθιστούσε κάθε μετακίνηση, τοπική θεραπεία και τάισμα επί δέκα μήνες πραγματικό άθλο!

Στα πλαίσια της επτάχρονης πλέον συνεργασίας του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ με την Costa Navarino, διοργανώθηκε από κοινού η απελευθέρωση του ενήλικου αρσενικού στην παραλία μπροστά από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Το πρόγραμμα που υλοποιείται για έβδομη χρονιά φέτος περιλαμβάνει παρακολούθηση και προστασία για την Caretta caretta στην παραλία του Ρωμανού, στο βόρειο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής NATURA της λιμνοθάλασσας Γιάλοβας. Το πρόγραμμα χαρτογραφεί, παρακολουθεί και προστατεύει τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας ενώ παράλληλα εφαρμόζονται ειδικά μέτρα διαχείρισης στο παραλιακό μέτωπο της Costa Navarino. Παράλληλα, η Costa Navarino υποστήριξε εμπράκτως άλλη μία φορά τις θαλάσσιες χελώνες καθώς με την συμβολική υιοθεσία του Δημήτριου Παύλου καλύφθηκαν τα έξοδα του σε φάρμακα και τροφές καθώς και βασικές ανάγκες του Κέντρου Διάσωσης για έξι μήνες.

Ο Δημήτριος-Παύλος πίσω στα γαλανά νερά της Μεσογείου μετά από 10 μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!

Ο κόσμος πολύς, επισκέπτες και προσωπικό της Costa Navarino, έσπευσε να παρατηρήσει και να θαυμάσει τον Δημήτριο Παύλο στα συγκινητικά βήματά του προς την θάλασσα. Πλήθος εθελοντών από το πρόγραμμα του Νοτίου Κυπαρισσιακού και από το Κέντρο Διάσωσης συμμετείχαν στην απελευθέρωση.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ