Χρήση βοτάνων και βιολογικός τρόπος ζωής

dyosmos-Mentha-piperita_SΗ ρίγανη, το θυμάρι, η λεβάντα, το φασκόμηλο, η μέντα, ο δίκταμος, ο γλυκάνισος και το μελισσόχορτο, είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη της μεγάλης οικογένειας των αρωματικών φυτών.

Εκτός από την επενδυτική αξία της καλλιέργειάς τους, αυτό που τα κάνει ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα είναι η ποικιλία της χρήσης τους και οι σημαντικές για την υγεία μας ιδιότητές τους.

Γι’ αυτό σήμερα θα ασχοληθούμε με την οικιακή καλλιέργεια, περιγράφοντας αρχικά την εγκατάσταση ενός βοτανόκηπου στο χώρο μας και σε επόμενα σημειώματα γνωστά και άγνωστα αρωματικά φυτά και τις ανάγκες τους.

Ενα σημαντικό πλεονέκτημα των βοτάνων είναι ότι «βολεύονται» σε κάθε χώρο. Θα αναπτυχθούν το ίδιο εύκολα σε μια γλάστρα, σε μία ζαρντινιέρα στο παράθυρο της κουζίνας, σε μικρό ή μεγάλο κήπο.

Οι επίσημοι βοτανόκηποι έχουν γεωμετρικά σχήματα. Οι ανεπίσημοι μπορεί να μην έχουν σχήμα, αλλά θα βοηθούσε πολύ ένας σχεδιασμός πριν από τη φύτευση.

Θα ξεκινήσετε από την επιλογή της θέσης, που έχει να κάνει με τον προσανατολισμό, αλλά και με τη χρήση του βοτανόκηπου, π.χ. τα μαγειρικά βότανα θα προτιμούσαν μία ηλιόλουστη θέση κι εσείς μία θέση κοντά στην κουζίνα σας. Αυτός ο συνδυασμός θα ικανοποιούσε και τα δύο μέρη!

Το έδαφος είναι καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης των βοτάνων. Για να μπορέσετε να καλλιεργήσετε ποικιλία ειδών φροντίστε να δημιουργήσετε υπόστρωμα μέτριας σύστασης, ούτε πολύ βαρύ ούτε πολύ ελαφρύ, εμπλουτισμένο σε μικρό βάθος με κομπόστ. Σιγουρευτείτε ότι έχετε εξαλείψει τα ζιζάνια, γιατί η μάχη μαζί τους προβλέπεται άνιση! Ο βοτανόκηπός σας θα πρέπει να είναι επισκέψιμος. Μονοπάτια που θα δημιουργήσετε από πλίνθους ή πέτρες (πλάτους περίπου 50 εκ.) θα σας επιτρέπουν να συλλέγετε φρέσκα τα βότανά σας και να τα περιποιείστε. Μπορείτε, επίσης, να τον πλαισιώσετε με ξύλο ή μέταλλο ή πλαγιαστά τούβλα για να δείχνει πιο όμορφος. Αξίζει πριν από την τελική φύτευση να τοποθετήσετε τα φυτά της επιλογής σας στο προετοιμασμένο έδαφος και να τα μελετήσετε μία τελευταία φορά, λαμβάνοντας υπόψη σας ότι δεν θα είναι για πολύ καιρό μικρά, κομψά και ομοιόμορφα όπως τα αγοράσατε! Αν είστε έτοιμοι, σκάψτε ανάλογου μεγέθους τρύπες, φυτέψτε, πατήστε καλά το χώμα γύρω από το φυτό και ποτίστε καλά. Αυτήν την εποχή δεν θα χρειαστεί να ποτίσετε συχνά, ο Χειμώνας θα φροντίσει τα βότανα σας κι εσείς σε πολύ λίγο καιρό θα μπορείτε να χαρείτε την ανάπτυξη και τη… συντροφιά τους, που  δεν θα περνά απαρατήρητη!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ