Χρειάστηκαν 636 ημέρες για το E Business

E Business

Η Δράση «Ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-business) II», προκηρύχθηκε στις 14 Ιουνίου 2019 και τα οριστικά αποτελέσματα για την Ήπειρο αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μόλις πριν λίγες μέρες.

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6%CE%A7%CE%9D%CE%9D7%CE%9B9-%CE%A9%CE%956?fbclid=IwAR3XZhSI8ESujMFFv_T4kG_hrbrwImY_PK3yutT-em-LDRSLBiCWnEGlBZ8

Οι δικαιούχοι του προγράμματος έχουν στην διάθεσή τους διάστημα έξι μηνών ώστε να υλοποιήσουν ένα επενδυτικό σχέδιο που κατέθεσε πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία, όπου όλα, όπως και οι ανάγκες των επιχειρήσεων, ήταν εντελώς διαφορετικά.

Για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρειάστηκαν 636 ημέρες, παρά κάτι δύο χρόνια, κάτι που δεν αποτελεί εύσημο για κανέναν.

Τι πήγε λάθος στην Ήπειρο;

Οι περισσότερες Περιφέρειες της χώρας για την διαχείριση των ιδιωτικών έργων έχουν επιλέξει τον ΕΦΕΠΑΕ –Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας- ο οποίος λόγω της τεχνογνωσίας και της εξειδίκευσης που έχει εγγυάται ταχύτατη και αντικειμενική αξιολόγηση και υλοποίηση.

Η Περιφέρεια Ηπείρου όμως έχει επιλέξει να διαχειριστεί τις ιδιωτικές επενδύσεις με τις δικές της υπηρεσίες. Εκ του αποτελέσματος δεν διακρίνονται για την ταχύτητά τους.

Κι όλα αυτά  όταν η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ αποτελεί ένα μεγάλο ζητούμενο. Ακόμη μεγαλύτερο ζητούμενο αποτελεί η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας η οποία βγήκε βαθιά λαβωμένη από τα χρόνια των μνημονίων και τώρα είναι αντιμέτωπη με μία μεγάλη και πρωτοφανή κρίση.

To e-business αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα βραδύτητας στην Ήπειρο και οι δικαιούχοι του που περίμεναν αποτελέσματα πολύ καιρό πριν αντιμετωπίζουν μουδιασμένα το ενδεχόμενο υλοποίησης.. Κι αυτό επειδή η πανδημία άλλαξε προτεραιότητες και πλάνα…

Φυσικά η περιοχή δεν είχε και δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει πολύτιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Οπότε πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες οφείλουν να το δουν, να το αξιολογήσουν και να λάβουν τις αποφάσεις τους για ανάλογες περιπτώσεις το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ