Χωρίς περιοριστικά μέτρα σε κόκκινες περιοχές-Πλήρης ελευθερία εμβολιασμένων

pleuris gkagka

Σε ανακοινώσεις αναφορικά με την πανδημία, προχώρησαν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Οπως είπε ο κ. Πλεύρης, η επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που γνωμοδοτεί στην Πολιτεία και το σεβόμαστε  αλλά όπως είπε στις κόκκινες περιοχές πλέον δεν θα υπάρχει απογόρευση κυκλοφορίας και η εστίαση θα λειτουργεί κανονικά. Πρόσθεσε δε ότι «οι κόκκινες περιοχές δεν θα επισύρουν επιπλέον μέτρα, θέλουμε να ξέρουμε την επιδημιολογική κατάσταση».

«Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις», είπε.

Σήμείωσε ότι στις περιοχές όπου υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη τα κρούσματα είναι λιγοτέρα και οι νοσηλείες μικρότερες και έχει αποδείχθει όπως έιπε ότι ο εμβολιασμένος μεταδίδει πιο δύσκολα τον ιό. Και συνέχισε λέγοντας ότι επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως έκαναν και προ κορωνοϊού. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι». Και πρόσθεσε ότι «οι περιορισμοί στους μεικτούς χώρους παραμένουν ως έχουν».

Για το προσωπικό  αυτών των χώρων είπε ότι θα φορά μάσκες και θα τηρεί τα προβλεπόμενα μέτρα, ενώ πρόσθεσε ότι το καθεστώς ελευθερίας μπορεί να ισχύσει και για ανοικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης αρκες να γίνουν αμιγώς για εμβολιασμένους .

Ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους πάντες να εμβολιαστούν, ειδικά στις περιοχές με την μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη.

«Βασικό κριτήριο για την ελευθερία μας είναι η αύξηση του εμβολιασμού και θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι εκεί που ο κίνδυνος είναι μικρότερος, οι ελευθερίες θα φτάνουν στο πλαίσιο που αγγίζει την κανονικότητα», είπε και σημείωσε ότι «πλέον είμαστε στη διαδικασία να πάρουμε τέτοια μέτρα για να κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας».

Όπως είπε τα συγκεκριμένα μέτρα θα ισχύσουν  από το Σάββατο  9 Οκτωβρίου και για 15 ημέρες και θα αξιολογηθούν εκ νέου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ