Χωρίς παρακλάδι στην Ήπειρο η εγκληματική οργάνωση αρχαιοκαπηλίας

SPEIRA_ARXAIONΚατασχέθηκαν χιλιάδες νομίσματα και αρχαία αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας

Με εντυπωσιακή ταχύτητα και πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Αστυνομίας ενάντια στα κυκλώματα της αρχαιοκαπηλίας.

Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε δεν είχε παρακλάδια στην Ήπειρο και δεν φαίνεται να σχετίζεται με το κύκλωμα που έχει λεηλατήσει τα βυζαντινά μοναστήρια της περιοχής.

Αυτό βέβαια που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στην περίπτωση της Ηπείρου η Αστυνομία δεν παρουσιάζει την ίδια αποτελεσματικότητα στην έρευνα. Πέρα από τις κατά καιρούς δηλώσεις ότι «είναι θέμα λίγου χρόνου για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι» στην πράξη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα πέρα από τον τυχαίο εντοπισμό ελάχιστων από το σύνολο των κλεμμένων εικόνων.

Η ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής, που ξεκίνησε το Σάββατο για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ενέχεται σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας με πεδίο δράσης νομούς της χώρας, στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής.

Η αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας είναι αποτέλεσμα πολύμηνων μεθοδικών αστυνομικών ενεργειών και ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν – συνεργάστηκαν οι, κατά τόπους, αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β) .

Στο πλαίσιο της εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν, χθες και σήμερα, με την αυτόφωρη διαδικασία, σαράντα τέσσερα (44) συνολικά άτομα και συγκεκριμένα ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης (66χρονος, που διαμένει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης) και (43) κύρια και περιφερειακά μέλη, ηλικίας από 25 έως 74 ετών. Στους συλληφθέντες, που είναι όλοι ημεδαποί, περιλαμβάνονται συνταξιούχοι, δημοτικοί και ιδιωτικοί υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα :

 • διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν την εγκληματική οργάνωση,
 • διευκρινίστηκε ο ρόλος τους και η ιεραρχική τους σχέση,
 • διακριβώθηκαν οι μεταξύ τους συνεργασίες και διασυνδέσεις,
 • εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους ( modus operandi ),
 • προσδιορίστηκαν οι επιμέρους παράνομες ενέργειες των μελών της  οργάνωσης,
 • διαπιστώθηκε ο τρόπος της παράνομης απόκτησης και διάθεσής τους, κυρίως στο εξωτερικό και
 • προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»).

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο και τη μεθοδολογία δράσης, προέκυψε ότι ο 66χρονος είχε συστήσει την εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την εμπορία αρχαίων αντικειμένων, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού. Τα αρχαία αντικείμενα προέρχονταν από παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές, που ενεργούσαν τα μέλη της οργάνωσης, σε διαφορές περιοχές της χώρας, κυρίως στη Μακεδονία και τη  Θεσσαλία αλλά και τη Στερεά Ελλάδα.

Ο 66χρονος, αφού παραλάμβανε τα αρχαία αντικείμενα – ευρήματα, τα αξιολογούσε και τα προωθούσε για πώληση σε χώρες του εξωτερικού, μέσω δικτύου που είχε αναπτύξει. Για το σκοπό αυτό μετέβαινε ο ίδιος σε χώρες της αλλοδαπής ή τα απέστελνε, μέσω εταιρειών, σε ειδικό φάκελο και σε μικρό αριθμό για να μην κινήσουν υποψίες, λόγω του βάρους τους. Από την έρευνα έχουν διακριβωθεί συχνές μεταβάσεις του σε Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία και Αγγλία και έχουν εντοπιστεί χρηματικά εμβάσματα από το εξωτερικό, με παραλήπτη τον ίδιο.

 Όπως διαπιστώθηκε το πεδίο δράσης της εγκληματικής ομάδας εκτείνεται σε (13) νομούς της Μακεδονίας, της  Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας και ιδίως σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα και Φθιώτιδα.

Από τις αστυνομικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στις παραπάνω περιοχές, σε οικίες εμπλεκομένων ατόμων και σε άλλους χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χιλιάδες νομίσματα, πλήθος αρχαίων αντικείμενων, ανιχνευτές μετάλλων, όπλα, βιβλία, υλικό που χρησιμοποιείται για το χαρακτηρισμό αρχαίων νομισμάτων και διάφορα χρηματικά ποσά.

 Ειδικότερα βρέθηκαν:

 • άνω των οκτώ χιλιάδων νομισμάτων, κάθε μορφής και εμφάνισης τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τα Βυζαντινά χρόνια και στην πλειοψηφία τους είναι  χάλκινα,
 • πλήθος αρχαίων αντικειμένων ανυπολόγιστης αξίας,
 • βυζαντινές ξύλινες δίπτυχες εικόνες διαστάσεων 37Χ25 και 14Χ11 εκατοστών που απεικονίζουν μορφές Αγίων,
 • όπλα (3 πολεμικά τυφέκια, 1 μονόκαννο κυνηγετικό όπλο, 1 τροποποιημένο κυνηγετικό όπλο, 3 πιστόλια, 7 περίστροφα και 1 πιστόλι φωτοβολίδων)
 • (19) ανιχνευτών μετάλλων,
 • υλικό και βιβλία αρχαιολογικών θεμάτων οποία χρησιμοποιούνται για τεκμηρίωση των νομισμάτων,
 • συνολικά το χρηματικό ποσό των (8.350) ευρώ και (69) Λέβα,
 • (47) κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες πράξεις τους,
 • (5) πλαστά έντυπα ασυμπλήρωτων αδειών κυκλοφορίας Ελληνικών Αρχών, καθώς και (2) Αρχών Ολλανδίας και (1) Αρχών Δανίας.
 • μικροποσότητα ναρκωτικής ουσίας.

 Μεταξύ των νομισμάτων και αρχαίων αντικειμένων, τα οποία σύμφωνα με γνωμάτευση υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, περιλαμβάνονται αντικείμενα ανυπολόγιστης ιστορικής –  αρχαιολογικής αξίας, τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τα Βυζαντινά χρόνια όπως  :

 • (3) χρυσά επιστόμια,
 • πλήθος κοσμημάτων,
 • μικρά αγαλματίδια χάλκινα αναθηματικού τύπου,
 • χάλκινες χάντρες περιδεραίων και πήλινες επιχρυσωμένες χάντρες περιδεραίων,
 • αιχμές βέλων και
 • μαρμάρινο τμήμα γυναικείας κεφαλής πιθανά από επιτύμβια στήλη.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν, κατά περίπτωση, τα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης των διατάξεων για την αρχαιοκαπηλία, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της πλαστογραφίας και της παράβασης των νόμων για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται σε εθνικό επίπεδο και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής – διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, προκειμένου να διακριβωθεί το σύνολο και το χρονικό εύρος των δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και να προσδιοριστεί ο αριθμός των αρχαίων αντικειμένων που διοχετεύθηκαν παράνομα  στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ