«Χείρα βοηθείας» από το Υπουργείο Ανάπτυξης για το Πάρκο Υψηλής Έρευνας

skrekas perifereia

«Χείρα βοηθείας» στο εγχείρημα της Περιφέρειας Ηπείρου υπόσχεται και πάλι το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να ευοδωθεί το σχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία του Πάρκου Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ήταν αυτό που τον περασμένο Δεκέμβριο απένταξε το έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης κρίνοντας ότι δεν έχει την απαιτούμενη ωριμότητα για να χρηματοδοτηθεί και να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, ωστόσο τώρα υπόσχεται να χρηματοδοτήσει το έργο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από την ΙΚΕ στην οποία έχει απευθυνθεί η Περιφέρεια.

Αυτό είναι και το ουσιαστικότερο αποτέλεσμα από την συνάντηση και την συζήτηση που είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, παρουσία του Υφυπουργού Μάξιμου Σενετάκη, Γενικών Γραμματέων, υπηρεσιακών παραγόντων και του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη την συζήτηση που είχε με τον Υπουργό Ανάπτυξης. Σχετικά με το Πάρκο ανέφερε ότι μέχρι τις ευρωεκλογές η ιδιωτική εταιρεία –η ΙΚΕ με μετοχικό κεφάλαιο πέντε χιλιάδες ευρώ- η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο θα πρέπει να καταθέσει εγγυητική επιστολή οκτώ εκατομμυρίων και πιστοληπτική ικανότητα 24 εκατομμυρίων ώστε το έργο να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί εντός του 2025.

Ωστόσο στην συνάντηση εξετάστηκε και το αρνητικό σενάριο. Αυτό δηλαδή της αδυναμίας της συγκεκριμένης ΙΚΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις.

Στην περίπτωση αυτή το Υπουργείο Ανάπτυξης θα έρθει να συνδράμει οικονομικά για την προώθηση του έργου.

«Συζητήσαμε για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. Κάνει μια σπουδαία προσπάθεια ο Περιφερειάρχης μέσα από ένα διαγωνισμό να βρει ανάδοχο για να το υλοποιήσει,. Στην περίπτωση που αυτό δεν ευοδωθεί, εμείς από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να συμπληρώσουμε σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τα απαραίτητα χρήματα, ώστε αυτό το Πάρκο να υλοποιηθεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αν δεν έχουμε οργανωμένους υποδοχείς τεχνολογικών ινστιτούτων και φορέων, τότε πολύ αργά θα προχωρήσει η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας εδώ στην περιοχή», ανέφερε ο Υπουργός.

Στην ερώτηση για τις χρηματοδοτικές πηγές που θα αξιοποιηθούν μετά την απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Υπουργός παρέπεμψε στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) αναφέροντας ότι το Υπουργείο έχει το περιθώριο να ενισχύσει χρηματοδοτικά το έργο. «Θα βρούμε τα χρήματα από την στιγμή που υπάρχει η θέληση και η ανάγκη για τον τόπο» ανέφερε ο κ. Σκρέκας συμπληρώνοντας ότι στόχος του διαγωνισμού της Περιφέρειας και πρώτη επιλογή είναι η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ