Χατζηδάκης: «Δεν είναι περίπτερο το λιμάνι» – Στήριξη στο μοντέλο Grimaldi και απάντηση για τις καθυστερήσεις

xaytzidakis limani

Στον τόπο όπου πρωταγωνίστησε σε μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις της περιοχής βρέθηκε ξανά ο σημερινός Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.

Δυόμισι χρόνια μετά την παραχώρηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον Ιταλικό Όμιλο Grimaldi, ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΟΛΗΓ, όχι μόνο για να υπεραμυνθεί της τότε απόφασής του, αλλά και για να ζητήσει από τους Θεσπρωτούς να μην «υποτιμούν» την εξέλιξη αυτή, ζητώντας παράλληλα πίστωση χρόνου για τις επενδύσεις.

«Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια δεν μπορεί να είναι δημόσια, είναι επιχειρηματικές μονάδες», ξεκαθάρισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι ο όμιλος Grimaldi έχει δώσει αρκετά εκατομμύρια και δεν ήρθε για να χάσει τα λεφτά του.

 «Δεν πιστεύω στα πολιτικά θαύματα. Έργα όπως το λιμάνι δεν είναι επένδυση σε περίπτερα, χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα» απάντησε όταν ρωτήθηκε ότι μέχρι στιγμής το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα βρίσκεται σε αναμονή ενώ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε αναφορά στην πρόβλεψη για ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη παρότι ρωτήθηκε ευθέως..

Σύνδεση με τον τουρισμό

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συμβολή του λιμανιού στην τουριστική ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως βασικός πυλώνας για την ενίσχυση των υποδομών και της οικονομικής δραστηριότητας.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι αυτή η εξέλιξη είναι προς όφελος της περιοχής», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις θα επηρεάσουν συνολικά τη ζώνη γύρω από το λιμάνι.

«Η Θεσπρωτία μπορεί να γίνει παράδειγμα»

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εκτίμησε ότι η Θεσπρωτία διαθέτει τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, εφόσον αξιοποιηθούν οι υποδομές και οι επενδυτικές δυνατότητες.

Όπως σημείωσε, η συνολική αναβάθμιση της περιοχής, με αιχμή το λιμάνι, μπορεί να δημιουργήσει νέα δυναμική για την τοπική οικονομία και να ενισχύσει τη θέση της στον τουριστικό χάρτη.

xaytzidakis limani

Σε διαβούλευση το Master Plan και οι μαρίνες

Από την πλευρά της διοίκησης του ΟΛΗΓ, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Αθανάσιος Πορφύρης, σημείωσε ότι το Master Plan του λιμένα βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης με στόχο την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, ενώ παράλληλα τρέχουν οι μελέτες για τις τρεις μαρίνες σε Σύβοτα, Πλαταριά και Σαγιάδα, καθώς και η διαβούλευση για τη μαρίνα της Ηγουμενίτσας.

Ωστόσο, η διαδικασία δεν είναι εντελώς ρόδινη..

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Παναγιώτης Νταής, ξεκαθάρισε ότι η δημοτική αρχή έχει εκφράσει συγκεκριμένες ενστάσεις για το Master Plan και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις θέσεις της στη διαβούλευση.

Στον ρόλο του… πυροσβέστη, ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Βασίλης Γιόγιακας, εκτίμησε πως αν τελικά προχωρήσει η κατασκευή της μαρίνας, οι τοπικές αντιδράσεις θα καμφθούν.

Η καυτή πατάτα των 8 εκατομμυρίων στην Περιφέρεια

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης αφήνοντας κατά μέρος τα μεγάλα αναπτυξιακά οράματα και όλα τα καυτά ζητήματα του λιμανιού, έθεσε στον Αντιπρόεδρο το μοναδικό θέμα που φαίνεται να τον «καίει».. Το λιμάνι και οι υποδομές παραχωρήθηκαν στον ιδιώτη, όμως στην Περιφέρεια Ηπείρου ξέμεινε ένας παλιός καταλογισμός ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ για τη μαρίνα των Συβότων!

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε επιτακτικά να βρεθεί νομική ή πολιτική λύση ώστε το συγκεκριμένο δυσβάσταχτο ποσό να «φύγει από πάνω» από την Περιφέρεια, καθώς πλέον η διαχείριση ανήκει στον επενδυτή.

Η επίσκεψη Χατζηδάκη επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο «μοντέλο Grimaldi» για τη Θεσπρωτία. Η Θεσπρωτία ωστόσο αναμένει  απτά αποτελέσματα και  διατηρεί επιφυλάξεις με βάση και τις προβλέψεις του master plan.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add EpirusPost.gr on Google