Χαρίτσης: Βόμβα στην οικονομία η στάση πληρωμών του ΕΣΠΑ

espa n

Το πάγωμα των πληρωμών του ΕΣΠΑ από την κυβέρνηση συνιστά βόμβα στην προσπάθεια για ανάταξη της οικονομίας» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης.

«Οι πληρωμές του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι πάνω από 1 δισ. και αφορούν κυρίως εργολήπτες μικρών και μεσαίων έργων, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρόγραμμα ενίσχυσης και στο πρόγραμμα Εξοικονομώ, όπου από τις 37.400 αιτήσεις έχουν γίνει μόλις 80 πληρωμές για το 2020» συνέχισε ο ίδιος. Ο κ. Χαρίτσης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής επιστολές και ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων του κατασκευαστικού κλάδου που κάνουν λόγο για στάση πληρωμών ακόμη και σε τελειωμένα έργα.

«Ο κ. Μητσοτάκης κι εσείς πανηγυρίζετε για τους ρυθμούς ανάκαμψης μετά την τρομακτική καθίζηση του 2020, αποκρύπτετε όμως την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η πραγματική οικονομία» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζοντάς: «Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα», «τα τιμολόγια του ρεύματος έχουν ήδη αύξηση 100%» , «η ακρίβεια ροκανίζει την αγοραστική δύναμη ειδικά των πιο ευάλωτων» ενώ «ολόκληρη κλάδοι της οικονομίας λειτουργούν σε καθεστώς ιδιότυπου lockdown, χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στον προϋπολογισμό 2022 δεν προβλέπετε το παραμικρό κονδύλι για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία ούτε για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια» ενώ «στο Ταμείο Ανάκαμψης  από δαπάνες 2,6 δισ. που είχατε προϋπολογίσει ένα χρόνο πριν, τελικά εκτελούνται μόλις 150 εκατ. για το 2021».

«Το ζήτημα με τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι τελικά τι φτάνει στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους και στα νοικοκυριά», τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: «Η παύση πληρωμών θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα υποδομών που συνδέονται με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις μισθοδοσίες χιλιάδων εργαζόμενων και τη βιωσιμότητα εκατοντάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Απαντώντας ο Υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πάγωμα στις πληρωμές του ΕΣΠΑ.

«Δεν υπάρχει καμία στάση πληρωμών. Μόλις προχθές δόθηκαν στις περιφέρειες από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 100 εκατομμύρια για να κάνουν πληρωμές.

Και υπενθυμίζω ότι έχουμε ήδη πληρώσει σε όλες τις περιφέρειες όλα τα χρήματα που προβλέπαμε στον προϋπολογισμό. Δηλαδή, αυτά τα 100 εκατομμύρια που τους δώσαμε είναι πάνω από τον προϋπολογισμό, είναι επιπλέον χρήματα για να πληρώσουν από όσα είχαμε προϋπολογίσει στην αρχή της χρονιάς.

Άρα, κανένας Περιφερειάρχης δεν πρέπει να διαμαρτύρεται απολύτως για τίποτα. Όσα χρήματα είχαμε πει ότι θα τους δώσουμε τα πήραν και τώρα τους δώσαμε και 100 επιπλέον εκατομμύρια.

Και όσον αφορά το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – γιατί αυτά τα 100 εκατομμύρια είναι το εθνικό σκέλος- δώσαμε άλλα 300 εκατομμύρια για να κάνουν πληρωμές.  Άρα στο σύνολο μέσα στις προηγούμενες 4 μέρες δώσαμε 400 εκατομμύρια.  Μη μου λέτε λοιπόν  για παύση πληρωμών» ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ