Χαρίτσης… Όλα όσα δρομολογούνται για την Ήπειρο… Τα έργα και τα προγράμματα

ale xaritsis

ale xaritsis

Τις παρεμβάσεις του Υπουργείου για την Ήπειρο και την ανάπτυξη παρουσίασε στα Γιάννινα, στο Περιφερειακό Συνέδριο ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός πρώτος στόχος είναι η αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης αποεπένδυσης η οποία θα γίνει με αξιοποίηση των πόρων από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο δεύτερος στόχος είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες .

Η στρατηγική για την Ήπειρο, όπως την παρουσίασε ο Υπουργός στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.

 Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Περιφέρεια. Την αξιοποίηση του μεγάλου ερευνητικού έργου που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ και το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου και τη σύνδεσή του με την παραγωγή

 Τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και του αγροδιατροφικού συμπλέγματος της Περιφέρειας.

 Την ενίσχυση του τουρισμού μέσα και από την αξιοποίηση της πολύ σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των φυσικών ομορφιών της Περιφέρειας.

Η Ήπειρος καταγράφει σημαντικές επιδόσεις σε εθνικό επίπεδο για την Επιστήμη και Τεχνολογία, ενώ αποτελεί μία από τις Περιφέρειες με το μεγαλύτερο αριθμό ερευνητών και απασχολουμένων σε τομείς έρευνας και καινοτομίας.
Οι δαπάνες ωστόσο για την έρευνα και την καινοτομία ήταν μέχρι τώρα πολύ χαμηλές στην Ελλάδα, αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο οι δημόσιες και περισσότερο ακόμη, οι ιδιωτικές.

Για το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» από την Ήπειρο, η οποία διαθέτει ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας αλλά και ένα πολύ σημαντικό τεχνολογικό πάρκο, έχουν υποβληθεί προτάσεις άνω των 62 εκ. ευρώ.

Γεωργία – κτηνοτροφία – αγροδιατροφή
Προκηρύσσεται στοχευμένο πρόγραμμα για τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας, ιδίως τον μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα «Επιχειρώ Έξω» με π/υ 30 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις καθώς και άλλους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.
 Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος είναι προσανατολισμένος στη βιομηχανία, τη μεταποίηση και την αγροδιατροφήΑπό την Ήπειρο μάλιστα είχαμε 17 προτάσεις στην αγροδιατροφή ύψους 35 εκ. ευρώ περίπου.

Τουρισμός – πολιτισμός
Η Ήπειρος είναι μία Περιφέρεια με σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και μοναδικές φυσικές ομορφιές που δημιουργούν μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Όχι μόνο στον παραδοσιακό τουρισμό αλλά και στον εναλλακτικό.
Για την στήριξη του τουρισμού ξεκινά το αμέσως προσεχές διάστημα ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ ύψους των 120 εκατ. € για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων. Πρόσφατα επίσης, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το τρέχον πρόγραμμα που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων. Στην Ήπειρο, υπήρξαν υψηλού επιπέδου προτάσεις και σημειώθηκε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Θετικά αξιολογήθηκαν οι 64 από τις 68 προτάσεις που υποβλήθηκαν (ποσοστό 94%). Οι 64 προσωρινοί δικαιούχοι θα επιδοτηθούν με 3,3 εκατ. €.
Επίσης, στην Ήπειρο έχει δρομολογηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ η υλοποίηση δημοσίων έργων για την αξιοποίηση του τουριστικού κεφαλαίου. Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση έξι έργων συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατ. €.
Πρόκειται για τα έργα:
1. Βιοκλιματική αναβάθμιση πρώην Δημαρχείου Αγνάντων και προσθήκη παιδικής χαράς με ανακυκλωμένα υλικά εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων,
2. Πολυχώρος συνάθροισης κοινού και προβολής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς Δήμου Νικολάου Σκουφά,
3. Μετατροπή υφιστάμενου Δημοτικού Σχολείου Πηγών Άρτας σε ενεργειακά ευφυές πολιτιστικό κέντρο και προσθήκη παιδικής χαράς στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη,
4. Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου παραποτάμιας περιοχής στον οικισμό Τύρια Τοπικής Κοινότητας Μπαουσιών Δήμου Δωδώνης
5. Αναπαλαίωση και αξιοποίηση Διατηρητέου Κτιρίου Δημαρχιακού Καταστήματος “Ιστορικό Δημαρχείο Άρτας”
6. Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων Δήμου Ιωαννιτών.

ΠΔΕ

Το 2016, το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Ήπειρο κατά 280%.
Για το 2017, έχουν εγκριθεί ήδη 31,05 εκατ. € για ώριμα έργα από εθνικούς πόρους.

ΕΣΠΑ

Από το νέο ΕΣΠΑ υλοποιούνται στην Ήπειρο έργα διαχείρισης λυμάτων ύψους 7,3 εκ. ευρώ.

Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και βιολογικού καθαρισμού λυμάτων Δήμων Λούρου και Θεσπρωτικού

Αποχέτευση εσωτερικού δικτυού ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας ακαθάρτων του Δημοτικού Διαμερίσματος Παραμυθιάς και Καρυωτίου του Δήμου Σουλίου
Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμού Κατσικά Δήμου Ιωαννιτών
Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Κομποτίου, Αγ. Νικολάου και Σελλάδων και των οικισμών Πέτα και Αγ. Δημητρίου του Δήμου Νικολάου Σκουφά.
• Έχουν επίσης δρομολογηθεί έργα 21 εκ. ευρώ για τη διαχείριση απορριμμάτων. («Εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α) Περιφέρειας Ηπείρου»)
• Από τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας κατευθύνονται στην Ήπειρο 22 εκ. ευρώ. Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος αυτών των προγραμμάτων και περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ