Χαράτσι και κλήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

DIM_SYMBOYLΤη σύμβαση συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στη σημερινή του συνεδρίαση.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ο οποίος υπογράμμισε ότι θέση της Δημοτικής Αρχής, όπως αποτυπώνεται μέσα από όλες τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες, είναι να στηρίξει και να εκσυγχρονίσει τον τομέα της καθαριότητας και φυσικά να αναπτύξει ένα σύστημα ανακύκλωσης που θα απαντά στα σημερινά προβλήματα.

Με την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης αναλαμβάνει τη διεύθυνση και τη διαχείριση του Κέντρου Ανακύκλωσης, την επιμέλεια και το κόστος εκτέλεσης των εργασιών διαλογής και την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Επειδή η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο της δαπάνης για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως έχει γνωστό από τον αντιδήμαρχο Θωμά Μπέγκα, ετοιμάζεται πρόταση για υποβολή και ένταξη στο ΕΣΠΑ, ώστε να γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Η πρόταση μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει την προμήθεια 1200 κάδων ανακύκλωσης και τεσσάρων απορριμματοφόρων.

Ο Δήμος, όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας κάνει έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. Χάρη στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε κατέστη δυνατή η λειτουργία του ΧΥΤΑ και τώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία ώστε να βάλει την ανακύκλωση στην καθημερινότητα των πολιτών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση προχώρησε στην τροποποίηση του προυπολογισμού, ενώ αναβλήθηκε η συζήτηση για τον Κανονισμό Λειτουργίας του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από τις τελευταίες οδηγίες του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση και νέων εγκυκλίων.

Κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, κυριάρχησε το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, το οποίο τέθηκε τόσο από παρατάξεις της αντιπολίτευσης όσο και από το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Υπογράμμισε ότι το Ειδικό Τέλος επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις συμπολιτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή. Επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά πρέπει να υπάρξει συντονισμός του συνόλου της αυτοδιοίκησης και παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων προς τα συναρμόδια υπουργεία.

Εκ μέρους της παράταξης του Νίκου Γκόντα, τοποθετήθηκε η κ. Άννα Ασημακοπούλου, η οποία επί της αρχής συμφώνησε με τη θέση της Δημοτικής Αρχής.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Τασιούλας, Στέφανος Σκοπούλης και Χρήστος Μαντάς διαφώνησαν με τη στάση της Δημοτικής Αρχής και αναπτύσσοντας ο καθένας τα δικά του, ξεχωριστά επιχειρήματα, ζήτησαν να μην εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος.

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ξεκαθάρισε ότι η Δημοτική Αρχή είναι κατά του νόμου της εργασιακής εφεδρείας και πιθανή εφαρμογή του στο Δήμο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση των υπηρεσιών.

Στην προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση, τέθηκε και το θέμα των ανείσπρακτων από τα παρελθόντα έτη κλήσεων.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, από το 2007 μέχρι και το 2010 υπήρχαν χιλιάδες κλήσεις οι οποίες είχαν κοπεί, αλλά δεν είχαν βεβαιωθεί. Μέρος αυτών βεβαιώθηκε το προηγούμενο διάστημα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν υπόλογη η Δημοτική Αρχή αλλά και υπάλληλοι του Δήμου, ενώ παράλληλα ελέγχεται η νομιμότητα μεγάλου αριθμού κλήσεων που δεν είχαν κοπεί από δημοτικούς αστυνόμους αλλά από υπαλλήλους άλλων υπηρεσιών που είχαν μετακινηθεί, το ίδιο χρονικό διάστημα, στη Δημοτική Αστυνομία.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος τόνισε με έμφαση ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα γιατί δεν βεβαιώθηκαν οι κλήσεις αυτές κατά το παρελθόν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Τέλος στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο αναγνώστηκε η επιστολή της οικογένειας Μάτσα με την οποία ευχαριστούσε τη Δημοτική Αρχή και το Συμβούλιο για την τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε τον Οκτώβριο. Το όνομα του Μίνωα Μάτσα θα δοθεί στην πλατεία που βρίσκεται εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ