Την έντονη ανησυχία της για παρεμβάσεις εντός της προστατευόμενης περιοχής της χαράδρας του Αώου εκφράζει η «Πρωτοβουλία για την Προστασία και Ανάδειξη της χαράδρας του Αώου», επαναφέροντας στο προσκήνιο το ζήτημα της διαχείρισης της διαδρομής από το Γεφύρι της Κόνιτσας έως τη Μονή Στομίου.
Με αφορμή εικόνες από την κοίτη του ποταμού στις θέσεις «Φράγμα» και «πεζόδρομος», η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα σημεία διανοίγονται αυθαίρετα κάθε χρόνο, κατά παράβαση –όπως αναφέρει– του καθεστώτος προστασίας της περιοχής. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, πρόκειται για δύο κομβικά σημεία, τα οποία, αν επιχωματωθούν, θα ολοκληρώσουν ουσιαστικά τη δημιουργία δρόμου για οχήματα μέσα στη χαράδρα.
Η Πρωτοβουλία σημειώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη και τη συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα της περιοχής, έχει ήδη παρουσιάσει δημόσια τις προτάσεις της για τη διαχείριση της διαδρομής «Γεφύρι Κόνιτσας – Μονή Στομίου», τόσο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα τον Δεκέμβριο του 2025 όσο και σε αντίστοιχη στα Ιωάννινα τον Μάρτιο του 2026.
Οι προτάσεις για τη χαράδρα του Αώου
Μεταξύ άλλων, προτείνεται η σύσταση ειδικού φορέα ελέγχου και διαχείρισης της χαράδρας, είτε από τον Δήμο Κόνιτσας είτε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, με αρμοδιότητες που θα αφορούν τη φύλαξη της περιοχής, την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών και την παροχή βοήθειας σε έκτακτες περιστάσεις.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση αποφοίτων των τμημάτων Συνοδών Βουνού και Δασικής Προστασίας του ΔΙΕΚ Κόνιτσας, οι οποίοι –όπως επισημαίνεται– θα μπορούσαν να στελεχώσουν τις υπηρεσίες φύλαξης και υποστήριξης της περιοχής.
Παράλληλα, ζητείται η δημιουργία σημείων ενημέρωσης και υγιεινής, η καθιέρωση συγκεκριμένου ωραρίου πρόσβασης προς τη Μονή Στομίου, αλλά και η ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, όπως η περιηγητική ιππασία με το «άλογο της Πίνδου» και η πεζοπορική ξενάγηση από πιστοποιημένους συνοδούς βουνού.
Η Πρωτοβουλία προτείνει ακόμη, για ανάγκες μεταφοράς υλικών ή μετακίνησης εντός της χαράδρας, τη χρήση μικρών ATV οχημάτων, ακόμη και ηλεκτρικών, τα οποία θα μπορούν να κινούνται στον υφιστάμενο πεζόδρομο χωρίς να απαιτούνται νέες παρεμβάσεις.
Αιχμές προς τον Δήμο Κόνιτσας
Στην ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι έχει ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με τη δημοτική αρχή Κόνιτσας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, χωρίς –όπως υποστηρίζει– να υπάρξει ανταπόκριση μέχρι σήμερα.
Για μία ακόμη φορά καλεί τον Δήμο να τοποθετηθεί δημόσια και να συμμετάσχει σε διάλογο για την προστασία της χαράδρας του Αώου, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται άμεσες αποφάσεις «πριν να είναι πολύ αργά».