Τον κώδωνα του κινδύνου για τη σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζουν τα πλατάνια της Κρανιάς Πρέβεζας από το μεταχρωματικό έλκος, κρούει η Αδελφότητα Κρανιωτών, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία και θλίψη της για την επέλαση της καταστροφικής ασθένειας στο φυσικό τοπίο του χωριού.
Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες, συνεργεία αναγκάστηκαν να απομακρύνουν ένα από τα εμβληματικά πλατάνια που κοσμούσε το κέντρο του χωριού, καθώς παρουσίασε εκτεταμένα σημάδια προσβολής. Παράλληλα, εντοπίζονται ενδείξεις της ασθένειας και σε άλλα δέντρα της περιοχής, τα οποία εμφανίζουν ξήρανση και έντονη φυλλόπτωση, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για εξάπλωση του παθογόνου.
Η Αδελφότητα απευθύνει έκκληση στις αρμόδιες αρχές – στην τοπική κοινότητα, τον Δήμο Ζηρού και τις αρμόδιες υπηρεσίες δασοπροστασίας – να παρέμβουν άμεσα, προκειμένου να καταγραφεί η έκταση της προσβολής και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας και περιορισμού.
«Πρόκειται για δέντρα που κουβαλούν ιστορία δεκαετιών, δεμένα με τις μνήμες και την καθημερινότητα του τόπου μας. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να χαθούν χωρίς καμία αντίδραση», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Αδελφότητας.
Το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, που προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis platani, έχει πλήξει σοβαρά πολλά οικοσυστήματα πλατάνων σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε μαζικές ξηράνσεις και απομακρύνσεις δέντρων.
Η Κρανιά γίνεται πλέον ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα αυτής της σιωπηλής αλλά ανησυχητικής καταστροφής, που απειλεί να αλλάξει το τοπίο και τη φυσιογνωμία των παραδοσιακών κοινοτήτων.