Χαμηλότοκα δάνεια για τις ανάγκες των αγροτών

AGROTIKO1Δάνεια με χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο θα χορηγούνται μέσω τραπεζών σε όλους τους αγρότες, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εφόδια για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Το νέο μέτρο, που είναι ήδη έτοιμο, θα αφορά τα καλλιεργητικά και τα ανοιχτά δάνεια των αγροτών που χορηγούνται από τις περισσότερες τράπεζες.

Με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα μειωθεί το επιτόκιο χορηγήσεων κάτω του 6%, αν και ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες και ο λόγος είναι ότι δεν έχουν βρεθεί τα απαιτούμενα κονδύλια. Γι’ αυτό απαιτείται και η συνδρομή από το υπουργείο Οικονομικών.

Τον μηχανισμό με τον οποίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση θα μπορεί να δίνει από φέτος επιδότηση επιτοκίου «ανακάλυψε» ο υπουργός, Θανάσης Τσαυτάρης. Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, μένει τώρα να βρει τα κονδύλια για να χρηματοδοτήσει τη μείωση του επιτοκίου.

Στα πλαίσια της προσπάθειας για ενίσχυση της ρευστότητας, η Πειραιώς-ΑΤΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξασφάλισε την περασμένη Παρασκευή το 1,1 δισ. ευρώ, που απαιτείται για να πληρωθεί το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης αμέσως μετά την 15η Δεκεμβρίου, ημερομηνία που ορίζει ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η δημιουργία αυτού του «Κεφαλαίου Εγγυοδοσίας και Δανειοδότησης» των επενδυτών αγροτών, όπως το κατονόμασε, το οποίο έρχεται να «κουμπώσει» με την επιτάχυνση της υλοποίησης των Σχεδίων Βελτίωσης και των έργων Εμπορίας και Μεταποίησης.

Με βάση τη μέχρι τώρα πορεία των αξιολογήσεων, από τα 7.700 Σχέδια Βελτίωσης έχουν προεγκριθεί τα περίπου 2.500, ενώ από τις περίπου 700 αιτήσεις όλων των προκηρύξεων στην Εμπορία και Μεταποίηση έχουν αξιολογηθεί σχεδόν όλες και αναμένεται να «περάσουν» στην έγκριση περίπου 330 προτάσεις.

Σκοπός είναι να εγκριθούν μόνο τα σωστά και επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια, ακόμα κι αν δεν καλυφθεί ο προϋπολογισμός των δύο δράσεων. Σε περίπτωση που περισσέψουν χρήματα, πράγμα που το υπουργείο το θεωρεί πολύ πιθανό, προτιμά να προχωρήσει σε νέα προκήρυξη των εν λόγω δράσεων, διότι στο μεταξύ έχουν προκύψει και νέοι ενδιαφερόμενοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ