Τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα και φέρουν για μία ακόμη φορά την Ήπειρο μεταξύ των φτωχότερων περιφερειών της χώρας, αποτέλεσαν αντικείμενο στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Το θέμα έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «ΦΩΣ» Λάμπρος Γεωργόπουλος επιρρίπτοντας ευθύνη στην Περιφερειακή Αρχή καθώς οι πολιτικές που ακολούθησε επί σειρά ετών δεν ανέτρεψαν την οικονομική κατάσταση της περιοχής και δεν έφεραν κανέναν αναπτυξιακό αέρα.
Ο Περιφερειάρχης ουσιαστικά δήλωσε αναρμόδιος για το ΑΕΠ της Ηπείρου θωρακισμένος πίσω από τις αρμοδιότητες και το εύρος των παρεμβάσεων που έχει η Περιφέρεια σε σχέση με το κεντρικό κράτος.
Στα στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ ο Περιφερειάρχης αντέταξε μία έρευνα της… διαΝέοσις για τα επίπεδα φτώχειας στην χώρα και για την περίοδο από το 2017 μέχρι το 2022.
«Τα ποσοστά φτώχειας της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου είναι σταθερά πιο χαμηλά από τον εθνικό μέσο όρο. Το ίδιο ισχύει εν πολλοίς για την περιφέρεια Κρήτης και, σε μικρότερο βαθμό για την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά.
Αντίθετα, στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, το ποσοστό φτώχειας είναι διαρκώς υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου» ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης τα 2017 η Ήπειρος ήταν στο μείον 6. Το 2022 το πρόσημο ήταν θετικό στο συν 6%. Κάτω από την Ήπειρο ήταν: Βόρειο Αιγαίο -2%, Ανατ. Μακεδονία- Θράκη -4%, Κεντρική Μακεδονία +2%, Δυτική Μακεδονία- 3%, Θεσσαλία 0%, Δυτική Ελλάδα -7% Στερεά Ελλάδα +3, Πελοπόννησος -3%.
Το συμπέρασμα σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένα και απλό. «Η κατάσταση στην Ήπειρο είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες περιφέρειες της χώρας».