Χ. Μηλιώνης: Οι πανδημίες δεν τελειώνουν με πολιτικές αποφάσεις

milionis x

Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να είναι παρών και οι πανδημίες δεν τελειώνουν με πολιτικές αποφάσεις… Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Χαράλαμπος Μηλιώνης.

Ο κ. Μηλιώνης επί τρία χρόνια ήταν καθημερινά στις Μονάδες Λοιμωδών οι οποίες λειτούργησαν υποδειγματικά. Μία ΜΕΛ εξακολουθεί να λειτουργεί και η αναγκαιότητά της είναι αδιαμφισβήτητη.

Η πανδημία άφησε βαθύ στίγμα τόσο στην κοινωνία όσο και στο δημόσιο σύστημα υγείας.

«Το τέλος μιας πανδημίας δεν δίνεται με μία πολιτική απόφαση. Οι πολιτικές αποφάσεις είναι για να ορίζουν τον χρόνο των εκλογών ή την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Οι πανδημίες τελειώνουν όταν ο ιός παίρνει ενδημική μορφή» υπογράμμισε ο κ. Μηλιώνης σε δηλώσεις που έκανε.

Τόνισε ότι βρισκόμαστε σε αυτή την φάση καθώς έχει νοσήσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και άρα υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανοσίας όπως όμως υπάρχουν και πολλές επαναλοιμώξεις.

«Περνούμε σε ενδημική μορφή που θα θυμίζει σε γενικές γραμμές αυτή τη γρίπης» σημείωσε συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση θα πρέπει να διαχειριστεί με προσοχή καθώς ο κίνδυνος για ανθρώπους με άλλες νοσηρότητες θα είναι υψηλός.

«Θα πρέπει να διδαχθούμε όλοι από όσα ζήσαμε τα τρία χρόνια, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα όταν πρόκειται να έρθουμε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες καθώς ο ιός δεν θα πάψει να είναι παρών και να απειλεί τις ομάδες αυτές» είπε ο κ. Μηλιώνης.

Σε ότι αφορά την γρίπη στην περιοχή μας σημείωσε ότι φέτος υπήρξε μικρή αύξηση, τα περιστατικά ήταν περισσότερα αλλά και μεγαλύτερης βαρύτητας κάτι που φάνηκε κυρίως στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ