Χ. Μηλιώνης: Μεγάλη η πίεση

milionis loimodon

Ιδιαίτερα πιεστική παραμένει η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος νοσηλείας ασθενών με Covid-19.

Πάνω από 55 ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Λοιμωδών ενώ πέντε ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Ανάμεσα σ’ αυτούς ένας 30χρονος ο οποίος διασωληνώθηκε λόγω των συμπτωμάτων που επιδεινώθηκαν.

Ο Καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης μιλώντας στην ΕΡΤ3 απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στην χαλαρότητα, την ανεμελιά και την ξενοιασιά του προηγούμενου διαστήματος.

«Η κατάσταση στο νοσοκομείο παραμένει πιεστική λόγω των πολλών κρουσμάτων που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Ο κόσμος βιώνει αγωνία, άγχος και φόβο. Αυτά βιώνουν και οι γιατροί… Είναι καταστάσεις πρωτόγνωρες και καταγράφουμε διακύμανση σε όλες τις ηλικίες», τόνισε ο κ. Μηλιώνης.

Ο Καθηγητής Παθολογίας μίλησε για τεράστια ικανότητα διασποράς και μεταδοτικότητας του κορωνοϊού, γεγονός που, όπως είπε, μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εάν δεν δείξουμε προσοχή τώρα.

Τόνισε ακόμη, ότι υπάρχει πλέον διακύμανση στις ηλικίες των νοσούντων, με πολύ νέους ανθρώπους να χρειάζονται διασωλήνωση, ενώ εστίασε στο θέμα της παχυσαρκίας, λέγοντας ότι αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα, καθώς ο λιπώδης ιστός αυξάνει το ποσοστό υποκλινικής φλεγμονής.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του ιού, διευκρίνισε ότι οι μόνες που αναφέρθηκαν ήταν από το Κέντρο Αναφοράς Νόσων στην Αμερική, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ο ένας και μοναδικός τρόπος προφύλαξης είναι να μείνουμε μακριά από τον ιό.

«Ο καθένας ας θεωρήσει τον διπλανό του ως ασυμπτωματικό, για την προστασία των άλλων», είπε χαρακτηριστικά.

Συνέστησε υπομονή καθώς υπάρχει ακτίνα φωτός για το εμβόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ