Χ. Μπαίλης: Σε οικονομική ασφυξία ο Δήμος

MPAILHSΗ συνεχής περικοπή πόρων και η καθυστέρηση στην απόδοσή τους οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τους Δήμους. Τα προβλήματα καθημερινά γιγαντώνονται και ήδη πολλοί Δήμοι βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας. Ο Καλλικράτης, η πιο φιλόδοξη μεταρρύθμιση στη χώρα, είναι τελικά το μεγάλο θύμα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Οι υποχρεώσεις των Δήμων αυξάνουν και αυτοί με την οικονομική δυσπραγία που έχει πλέον παγιωθεί δεν είναι σε θέση ούτε να καλύψουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης σε δηλώσεις που έκανε περιέγραψε την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα, τόνισε ότι οι Δήμοι αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης και ότι η πολιτεία είναι απούσα. Ο ίδιος τόνισε ότι οι δήμοι έρχονται σε επαφή με την καθημερινότητα των πολιτών και αν δεν γίνει κάτι σύντομα θα καταρρεύσουν.

Ο κ. Μπαΐλης εξήγησε ότι μέσα σε όλη αυτή την ανέχεια ο δήμος , έχει κατορθώσει να πληρώσει φέτος 2 εκατ. ευρώ, αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό του τι θα γίνει από εδώ και πέρα αφού από την πολιτεία δεν δόθηκαν τα χρήματα που ο δήμος δικαιούται, ενώ υπάρχει στενότητα και από τους δημότες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα βασικά τέλη.

Ο κ. Μπαΐλης έφερε ως παράδειγμα το θέμα της δασοπροστασίας όπου παρότι έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις , οι οποίες προέρχονται από ίδιους πόρους των ΟΤΑ, δεν έχουν φτάσει στους δήμους. Αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει οι καθαρισμοί των δασικών δρόμων με παρεμβάσεις, μηχανήματα αλλά και έξοδα του δήμου.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήναμε τα δάση μας απροστάτευτα» είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου να προστατέψει το φυσικό μας πλούτο, το θέμα όμως είναι η πολιτεία τι κάνει».Για να ξεπεραστεί η οικονομική ασφυξία πρέπει να γίνει η αποπληρωμή των οφειλών των παρελθόντων ετών, αφού όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι θα αναγκαστούν να κατεβάσουν «ρολά» και να οδηγηθούν σε οικονομικό τέλμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ