Ασφυξία στην αγορά λόγω των capital control

AGORA LOYKETA

AGORA LOYKETAΠερισσότερες από 3 στις 10 επιχειρήσεις κινδυνεύουν πλέον με λουκέτο λόγω της επιβολής των capital controls, τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης. Όπως επισημαίνει ο κ. Κορκίδης, ο τζίρος από τις θερινές εκπτώσεις είναι μειωμένος κατά 70% σε σύγκριση με το 2014.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, 9 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις δηλώνουν κάθετη πτώση του τζίρου τον Ιούλιο, η οποία μεσοσταθμικά ξεπερνά το 50%, αφού από αγορά σε αγορά και από πόλη σε πόλη κυμαίνεται από 30% έως ακόμα και 80%.

Ειδικότερα, 1 στους 10 εμπόρους δηλώνει μείωση μέχρι 20%, 2 στους 10 πτώση 20-50%, 4 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρει μείωση 50-70% και τέλος 3 στους 10 άνω του 70%, ενώ μόνο 1 στους 10 αναφέρει ότι κινείται στα περυσινά επίπεδα.

Συνολικά, για τις εμπορικές επιχειρήσεις του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, οι απώλειες ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ κάθε εβδομάδα που περνάει, ενώ όλο αυτό το διάστημα το ελληνικό Δημόσιο έχασε πάνω από 1 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους.

«Κρίνοντας από τις καταστροφικές επιπτώσεις στην αγορά, από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι συνέπειες θα είναι πιο οδυνηρές από πλευράς λουκέτων και ανεργίας, μέχρι τέλος του έτους» αναφέρει ο κ. Κορκίδης.

«Πάντως, στις νησιωτικές και τουριστικές αγορές της χώρας, η κίνηση είναι κάπως καλύτερη, κυρίως λόγω της “εισαγόμενης” κατανάλωσης, δεν είναι γνωστό, όμως, ακόμα το ποσοστό πτώσης του εσωτερικού τουρισμού» προσθέτει.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ