Οικο-camping Αώου, όλες οι εκδηλώσεις

BOBOYSA PANORAMIKHΑπό τις εννέα μέχρι τις 11 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στη Βωβούσα το οικο-camping το οποίο έχει έναν και μοναδικό στόχο. Να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια σε κάθε σχέδιο για εκτροπή του ποταμού και κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος.
Το μουσικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές έχει ως εξής:

-Παρασκευή 9 Αυγούστου, 22:00, καταφύγιο καταφύγιο «Βάλια Κάλντα»: Live με τους Μummrah, Peter Punk, Regresverbot.
Οι Mummrah είναι μια DIY μπάντα η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2012 στην Θεσσαλονίκη από τέσσερα άτομα τα οποία κινούνταν στα πλαίσια του ευρύτερου α/α χώρου, ο καθένας με τον δικό του τρόπο σκέψης και αντίληψης. «Κάναμε τα πρώτα μας live στις αρχές του 2013 και από τότε συνεχίζουμε στηρίζοντας αυτό-οργανωμένους χώρους και καταλήψεις. Η μουσική μας προς το παρόν μπορεί να χαρακτηριστεί ως hardcore/crust/punk/stοner, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο και με την πιθανότητα να εξερευνήσουμε πολλά ακόμη ήδη μουσικής. Άλλωστε η μουσική δεν μένει ποτέ στάσιμη, συνεχώς εμπλουτίζεται από καινούριες ιδέες και ήχους. Από το 2013 και μετά από εναλλαγή κάποιων χώρων για πρόβες, καταλήξαμε και συμμετέχουμε στο αυτο-οργανωμένο στούντιο «Μηχανή».

Η απόφασή μας να είμαστε μια DIY μπάντα είναι ξεκάθαρα πολιτική και συμβαδίζει με τις υπόλοιπες επιλογές μας ως πολιτικά υποκείμενα, όσο αυτό το σάπιο σύστημα μας το επιτρέπει. Έτσι λοιπόν η στάση μας αυτή σημαίνει πως είμαστε ενάντια σε όποια λογική εμπορευματοποίησης της μουσικής μας, όπως στεκόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της ζωής μας. Σημαίνει πως εχθρευόμαστε την μουσική βιομηχανία και τους όρους «καλλιτέχνης», copyright και λοιπές τέτοιες αηδίες που διέπονται από το πνεύμα της αγοράς και της πώλησης ενός πράγματος που από την φύση του δημιουργήθηκε για να είναι ελεύθερο και προσιτό σε όλους, την μουσική.

Επιπλέον, ενάντια στην σαπίλα των διαμεσολαβημένων διασκεδάσεων και των ταξικών διαχωρισμών που επιβάλουν μέρη όπως μουσικές σκηνές και μαγαζιά με είσοδο, επιλέγουμε να στηρίζουμε και να υπερασπιζόμαστε αυτό-οργανωμένους χώρους και κοινωνικά κέντρα. Οι χώροι αυτοί είναι για εμάς ένα πρόταγμα και ένα παράδειγμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας, αντι-ιεραρχίας και δράσης προς έναν άλλο κόσμο, ελεύθερο χωρίς εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους.

Ακόμα, αντιλαμβανόμενοι τους εαυτούς μας ως ενεργά πολιτικά υποκείμενα που βιώνουμε καθημερινά την εκμετάλλευση, επιλέγουμε να στηρίζουμε συναυλίες ενίσχυσης κοινωνικών αγώνων και συντρόφων όπου υπάρχει ανάγκη, στεκόμενοι αλληλέγγυοι σε οποιοδήποτε αδιαμεσολάβητη δράση των από τα κάτω». Οι Mummrah είναι οι Γιάννης (κιθάρα, φωνή), Τάκης (μπάσο, φωνή), Σπύρος (ντραμς), Βασίλης (κιθάρα).

Οι Peter Punk δημιουργήθηκαν Οκτώβριο του 2011, έτσι για την πλάκα μας, όπως λένε οι ίδιοι. Έχουν συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ έως τώρα όπως tzoumerka art fest, κίνηση ενάντια στο ρατσισμό και την φασιστική απειλή και στο schoolwave 2013.. Είναι οι: Αλέξανδρος: κιθάρα-φωνή, Άγγελος: κιθάρα-φωνή , Δημήτρης: μπάσο, Άντυ: τύμπανα. Παίζουν: punk/reggae/hip hop/ska.

Οι Regressverbot (απαγόρευση αναδρομής) σχηματίστηκαν τον Οκτώβριο του 2012 στη Θεσσαλονίκη. Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά αναλογικό εξοπλισμό, επιχειρούν να αναβιώσουν τον σκοτεινό φουτουριστικό ήχο της δεκαετίας του ’80 με επιρροές από τη σκηνή του minimal synth και της Neue Deutsche Welle.

-Σάββατο 10 Αυγούστου:
22:00, Κεντρική πλατεία Βοβούσας: Live με τους «Στιχόβολη» και την ηπειρώτικη δημοτική ορχήστρα του Μπάμπη Έξαρχου με κλαρίνο, ντέφι και αρμόνιο.

Οι «Στιχόβολη» είναι οι: Μαρία Μανιφάβα – Φωνή Χρυσαυγή Γιάμαρη – Φωνή Κώστας Μπασδάνης – Φωνή, Ακουστική Κιθάρα James Μπασδάνης – Ηλεκτρική Κιθάρα Χρήστος Ζήνδρος – Σάζι, Ούτι, Ινδικές Τάμπλες, Κρουστά Γιώργος Δουλιάγκας – Ηλεκτρικό Μπάσο Αλέξης Δόσης – Πλήκτρα Τάσος Μουσπούλης – Τύμπανα. Με δικά τους λόγια: Ο καφές στη χόβολη, η υφή, το άρωμα, η ιεροτελεστία. Το προϊόν, ο καφές-η μουσική. Ελλάδα, Τουρκία, Βραζιλία -καμία σημασία δεν έχει- όταν το αποτέλεσμα προκαλεί τέτοια αναστάτωση στο πνεύμα και τις αισθήσεις. Οι κόκκοι του καφέ, η μουσική που κρύβει ο καθένας μας μέσα του.

Το νερό, το μαγικό στοιχείο που δίνει τη ζωή, η αλληλεγγύη το στοιχείο που ενώνει τις μελωδίες μας. Αλλά και η στάχτη που σιγοκαίει, φαινομενικά ανήμπορη, “μισοτελειωμένη” -κι όμως- ικανή να δημιουργήσει κάτι τόσο όμορφο, ο ακροατής, το σημαντικότερο συστατικό, καθημερινά βάλλεται προκειμένου να ξεχάσει τη δύναμή του. Ας βγάλουμε την τόσο επιμελημένα κρυμμένη ενέργεια που καταπιέζουμε μέσα μας και, για μια-δυο ώρες, ας κάνουμε αυτό το μείγμα να «πετύχει». Και σαν τον καφέ που βοηθάει πολλούς από εμάς να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, να βοηθήσει και αυτό το μείγμα ώστε να γίνει η αρχή για κάτι καλύτερο.

-Κυριακή 11 Αυγούστου, 23:00, καταφύγιο «Βάλια Κάλντα»: Live με τους Κοντομάνικο Blues.
Το Κοντομάνικο Μπλουζ δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2008 στα Γιάννενα από τον Νικόλα Μποντίνα και τον Θωμά Μήτση, περισσότερο σαν ένα δημιουργικό μουσικό πεδίο πάνω στους στίχους του Νικόλα παρά σαν μπάντα.

Έκτοτε και ως τη σημερινή μορφή το Κοντομάνικο Μπλουζ άλλαξε σύνθεση αρκετές φορές. Από το Κοντομάνικο Μπλουζ πέρασαν αρκετοί μουσικοί οι οποίοι άφησαν το ίχνος τους ανεξίτηλα πάνω σε αυτή την εξελίξιμη μουσική κολεκτίβα με τα παραγωγικά τους παιξίματα. Μουσικοί όπως ο Νίκος Κάλλης στο μπάσο, ο Βασίλης Λαγδάς στις κιθάρες, ο Σταύρος Μπίλης στα τύμπανα και ο Θωμάς Μήτσης στο μπάσο. Η σημερινή σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους Νικόλα Μποντίνα (μουσική, κιθάρα, φωνή, στίχοι), Θοδωρή Σακκά (τύμπανα) και τον Νικόλαο Βονηφάτιο Αρμενόπουλο (μπάσο).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
-Εκθέσεις φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Ομάδα phasma2 (http://phasma2.com/). Θα φιλοξενηθούν στο εργοστάσιο ξυλείας του χωριού, σε αχυρώνα και αποθήκη και θα συνεχιστούν ως τα τέλη Αυγούστου στα πλαίσια του αγώνα ορεινής ποδηλασίας “PROTECT AOOS MTB ULTRA 2013”

(25 Αυγούστου). Μέσα από τις εκθέσεις, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την πραγματικότητα της ζωής σε ένα μικρό χωριό και όχι με την τουριστική εικόνα που έχει συνηθίσει να συναντά.

1.Βοβούσα «:Μοναδική και όχι Μόνη». Ομαδική έκθεση φωτογραφίας της ομάδας Phasma2. Επί έναν μήνα έξι φωτογράφοι της ομάδας κατέγραφαν, ο καθένας με τη δική του ματιά, τους ανθρώπους, την καθημερινότητα, τη φύση και το περιβάλλον της Βοβούσας. Συμμετέχουν: Ανδρονίκη Χριστοδούλου, Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Γιώργος Δέτσης, Στέλιος Ματσάγγος, Αλέξανδρος Σταματίου, Νίκος Παλαιολόγος.

2. «Τι Αγαπώ και τι δε Θέλω να Χάσω»: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας των τεσσάρων μαθητών του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου Βοβούσας. Η ομάδα Phasma2 παραχώρησε compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές στους μαθητές. Επί δεκαπέντε μέρες παρακολούθησε την πορεία των εκκολαπτόμενων φωτογράφων μέσα από ένα καθημερινό ιδιότυπο σεμινάριο προσαρμοσμένο στις διαφορετικές ηλικίες των παιδιών. Θεματολογία: Οι συγγενείς μου, οι γείτονές μου, οι συμμαθητές μου, το χωριό μου, το ποτάμι μου.

3. «Phasma2: Ένας για Όλους κι Όλοι για Έναν!Παρουσίαση της ομάδας Phasma2 . μέσα από έξι φυσιολατρικά πορτρέτα του Καμίλο Νόλλα. Πρόκειται για φωτογραφίες κατασκευασμένης πραγματικότητας στο ιδιαίτερο περιβάλλον της Βωβούσας.

-«Η δημοκρατία των σωμάτων». Εργαστήριο χοροθεραπείας από την Έλλη Κήτα . Στα πλαίσια του camping θα διεξαχθεί εργαστήριο χοροθεραπείας από το Εργαστήριο Χοροθεραπείας και Δημιουργικών Τεχνών «baobab». Χοροθεραπεία σε κύκλο: η δημοκρατία των σωμάτων. Ανοιχτό εργαστήριο

Συντονισμός: Έλλη Κήτα. Καλούμαστε να κατανοήσουμε αντιφάσεις, να επιλύσουμε συγκρούσεις και να συνθέσουμε αντιθέσεις. Το σώμα μας είναι ένας τόπος όπου οι αντιθέσεις και οι διπολικότητες λειτουργούν συνεργικά μέσα σε ένα ευρύτερο «όλον». Περιέχει απαντήσεις. Το εργαστήριο οργανώνεται γύρω από το ερώτημα: Τι συμβαίνει όταν επιχειρούμε να κάνουμε κάτι «όλοι μαζί»; 25 άτομα max θα συνδεθούμε και θα κινηθούμε σε κύκλο, ενώ οι υπόλοιποι παριστάμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά ως «μάρτυρες» της διαδικασίας. Πρόκειται για μια ανοιχτή διεργασία σε εξέλιξη, που κάθε φορά είναι διαφορετική: η ακριβής συνθήκη διαμορφώνεται επί τόπου, ανάλογα με την κατάσταση και τη διάθεση συμμετοχής. Καμία προηγούμενη εμπειρία χορού ή κίνησης δεν είναι απαραίτητη. Μόνη αναγκαία συνθήκη το ενδιαφέρον για το θέμα και μια διάθεση γνωριμίας με τη χοροθεραπεία και τη νοημοσύνη του σώματος.

-Τουρνουά ποδοσφαίρου 5 επί 5: «Παίζουμε μπάλα για τον Αώο-Ρίχνουμε κλωτσιά στα κέρδη!»

Πληροφορίες: protectaoos.blogspot.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ