Μπέζας: Τραγέλαφος με την χερσαία ζώνη

Σε μία σκληρή δήλωση προχώρησε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας, λίγες ημέρες μετά τις αναφορές του Υπουργού Ναυτιλίας σχετικά με την χερσαία ζώνη του ΟΛΗΓ και την παραχώρησή της στο Δήμο.

Ο κ. Μπέζας υποστηρίζει ότι ο τραγέλαφος και ο εμπαιγμός συνεχίζεται και υπενθυμίζει ότι από το 2005 τροποποιήθηκε η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ δημοσίου και ΟΛΗΓ τα τμήματα της παραλιακής ζώνης της Θεσπρωτίας  στα οποία δεν  αναπτύσσονται λιμενικές δραστηριότητες τέθηκαν εκτός  χρήσης,  εκμετάλλευσης και   ορίων αρμοδιότητας του ΟΛΗΓ, ικανοποιώντας έτσι  μια διεκδίκηση ετών της τοπικής κοινωνίας.

Το 2016, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  «ανακάλυψε»… ότι υπήρχε πρόβλημα στη διαδικασία αποδέσμευσης των συγκεκριμένων (ορφανών) τμημάτων, ακύρωσε την τροποποιημένη  σύμβαση και τα  επανέφερε  στη δικαιοδοσία του ΟΛΗΓ. Υποσχέθηκε μάλιστα  ότι σε  σύντομο χρονικό διάστημα θα επιστραφούν πάλι, με τη σωστή  όμως διαδικασία, στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

«Βρισκόμαστε στα μέσα του 2018  και ο κ. Κουρουμπλής ισχυρίζεται   ότι λόγω  γραφειοκρατίας  (που υποτίθεται  δεν τη γνώριζε…) θα πρέπει να γίνει  επαναχάραξη   αιγιαλού και  παραλίας και ειδική νομοθετική ρύθμιση, οπότε η επιστροφή στο Δήμο Ηγουμενίτσας των τμημάτων αυτών   πηγαίνει  πρακτικά στις καλένδες ενώ  αποδεικνύεται  ότι  ο στόχος τους ήταν να τα πάρουν και να  ξαναδώσουν στον ΟΛΗΓ. Διαφορετικά, γιατί δεν προηγήθηκε η νομοθετική ρύθμιση;

Εντωμεταξύ,  με το  ν.4472/2017 το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που θα ανήκε στο λαό της Θεσπρωτίας, εξακολουθεί να  παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ και  ταυτόχρονα, το νέο «συμπληρωματικό» μνημόνιο  της 4ης αξιολόγησης προβλέπει  ότι   θα   ιδιωτικοποιηθεί κατά προτεραιότητα μέχρι το τέλος του 2019  με την παραχώρηση των δραστηριοτήτων  κρουαζιέρας, τουρισμού,  μεταφοράς φορτηγών (RO-RO) και ξηρού φορτίου.

Έτσι,  παραλιακά  τμήματα στο κέντρο της Ηγουμενίτσας   καθώς και άλλες περιοχές, όπως η παραλία του Δρεπάνου και οι  επιμέρους χερσαίες ζώνες  των Συβότων και της Πλαταριάς, θα περάσουν μέσω  του ΟΛΗΓ στην εκμετάλλευση του ιδιωτικού φορέα  που θα  αναλάβει τις παραπάνω δραστηριότητες.

Αυτό είναι  ένα  ακόμη  από  τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω της σε τοπικό επίπεδο  η αναξιόπιστη, καταστροφική  και υπό προθεσμία κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τώρα που οι παλιές διαχωριστικές ξεθωριάζουν,   τα νέα διλλήματα που θα τεθούν θα είναι ανάμεσα στην αλήθεια και το «θέατρο του παραλόγου», ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα και την ανικανότητα.

Το μόνο παρήγορο  είναι ότι μπορεί να συνεχίζεται ο τραγέλαφος  με τη χερσαία ζώνη του ΟΛΗΓ,  ο τραγέλαφος όμως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φτάνει σύντομα στο τέλος του», αναφέρει.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ