Μπάχαλο με το χαράτσι, το απόλυτο χάος!

DEHΥπό το άγχος της είσπραξης περίπου 1,7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, από το ειδικό τέλος επί των ακινήτων, αλλά και της αγωνίας να μη διευρυνθεί η «μαύρη τρύπα» των εσόδων που θα φέρει πιο γρήγορα νέο πακέτο μέτρων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι το ειδικό τέλος ακινήτων συνεισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, από τη ΔΕΗ.

Το υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς στελέχη της ΔΕΗ για το αλαλούμ και την ταλαιπωρία χιλιάδων καταναλωτών σχετικά με το τέλος ακινήτων.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι το υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί, εμμέσως πλην σαφώς, στελέχη της ΔΕΗ για το αλαλούμ που δημιουργήθηκε για μια ακόμη φορά και οδήγησε στην ταλαιπωρία χιλιάδων καταναλωτών.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι «όσοι έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει το λογαριασμό τους, εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού».

Ανακοίνωση

Πριν καν λοιπόν δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων, δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ, γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος.

Το υπουργείο Οικονομικών εξάλλου υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία όλες οι κατηγορίες νοικοκυριών και καταναλωτών που εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ή εμπίπτουν σε ειδικές ρυθμίσεις πιστοποιούνται, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου. Εφόσον λοιπόν, αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει υποβληθεί παρόμοιο αίτημα και εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης είναι λογικό ένας καταναλωτής να ζητεί ένα διακανονισμό της πληρωμής του με τη ΔΕΗ προκειμένου να μην καταβάλει κάτι που τελικώς δεν οφείλει να καταβάλει.

Από την άλλη πλευρά, διευκρινίζεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διακοπεί σε κανέναν πολίτη άξιο προστασίας που έχει πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλος ακινήτων η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αυτό διασφαλίζεται και από τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ